Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху нареди на Министерство на външните работи да бъдат привикани посланиците на 12-страни в Съвета за сигурност, с които Израел има дипломатически връзки. Очаква се по време на разговорите Нетаняху да ги порицае заради антиизраелската резолюция, която бе приета в петък.

Разпореждането е възложено по време на днешното заседание на кабинета, съобщава "Джерусалем пост".

Припомняме, че Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, с която настоява незабавно и напълно да бъде прекратена всякаква заселническа дейност в окупираните палестински територии, включително Източен Ерусалим. Това стана възможно след като САЩ решиха да се въздържат. Другите 14 члена на Съвета за сигурност подкрепиха документа.

ООН с резолюция срещу Израел

ООН с резолюция срещу Израел

Селищата не са незаконни

Привикването на представителите на страните е очаквано, но е необичайно това, че се случва в деня на Рождество Христово.

Министерството на външните работи вече е привикало посланиците на Китай, Русия, Франция, Великобритания, Испания, Египет, Япония, Украйна, Ангола и Уругвай. Тъй като привикването се случва по Коледа, повечето от дипломатите са на ваканция в страните си и някои случаи се очаква на тяхно място да дойдат заместниците им или служители от по-нисък ранг.

Друга тема по време на заседанието на кабинета са били обвиненията на Нетаняху срещу администрацията на Барак Обама.

Приетата от Съвета за сигурност на ООН резолюция в петък може да е инициирана от Нова Зеландия, Сенегал, Венецуела и Малайзия, но администрацията на президента на САЩ Барак Обама я инициира и подкара, коментира израелският премиер.

"Ние не се съмняваме, че администрацията на Обама я инициира, стоя зад нея, координира текстовете и гарантира, че тя ще мине", убеден е Бенямин Нетаняху.