Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че ако бъде преизбран, ще анексира долината на река Йордан, която е част от окупирания Западен бряг и дом на израелски селища, съобщават световните информационни агенции.

Изказвайки се по време на пресконференция в Рамат Ган седмица преди парламентарните избори в Израел, Нетаняху обеща да "приложи израелския суверенитет" в долината на Йордан, която той определи като "нашата източна граница, нашата отбранителна стена".

Анексирането на долината на река Йордан ще бъде първата стъпка на Нетаняху, ако бъде избран през следващата седмица, уточни той, с още претенции за територия, които ще дойдат след публикуването на дългоочаквания мирен план между Израел и Палестина на президента на САЩ Доналд Тръмп. Нетаняху нарече плана "историческа възможност" да се договори бъдещето на региона с Тръмп.

Въпреки че той не се занима пряко с проблема, някои наблюдатели приеха дръзкото обявление като доказателство, че анексията е координирана с Тръмп. Лидерът на Израел обаче вместо това поиска от избирателите мандат да търси подкрепа от САЩ по темата. "Кой ще преговаря с Тръмп, кой ще го убеди да застане на наша страна", запита той, допълвайки: "Аз или Лапид и Ганц?", визирайки опозиционните лидери Яир Лапид и Бени Ганц. 

Макар да се намира на палестинска територия, в момента районът е под пълен израелски контрол, като това датира от подписването на Споразуменията от Осло от Организацията за освобождение на Палестина (ООП) и Израел през 1993 и 1995 г. Долината на река Йордан съставлява 60 процента от територията на Западния бряг, но е рядко населена.