Взаимни отстъпки - от ваша и от моя страна.

Това беше основното послание на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който участва в съвместна пресконференция с лидера на палестинската автономия Махмуд Аббас и държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън. Възобновяваното на преговорите след повече от 20 месеца застой бе официално обявено в Държавния департамент на САЩ.

Нетаняху беше категоричен, че за постигането на най-важното условие за мир, а имено - сигурността, са необходими взаимни отстъпки. От моя и от ваша страна г-н Аббас, обърна се към той към палестинския лидер, като не пропусна да отбележи, че вижда в него „партньор за мир".

Премиерът на Израел постави и едно условие за постигане на мир: Ние очакваме от вас да признаете Израел като национална страна на еврейския народ. Признаването на израелската държава е задължително условие, за да се сложи край на конфликта, подчерта той.

Определяйки днешната среща като „безпрецедентен шанс за слагане на край на вековния конфликт", Нетаняху посочи, че този процес няма да е лесен. Един истински и траен мир няма да е възможен без взаимни трудни отстъпки, заяви той, цитиран от АФП.

Нетаняху допълни, че е готов да тръгне по трудния, но кратък път към мира:
Народът на Израел и аз като негов министър-председател сме готови да поемем по този път, за да постигнем истински мир, който да донесе на нашия народ сигурност, мир и добри съседи.

В края на изказването си Нетаняху беше повече от ясен: "Shalom, Salaam, Peace".

След израелския премиер думата взе палестинският лидер Махмуд Аббас. Той също постави условие за постигане на мир, като настоя Израел да прекрати напълно строителството в палестинските територии. Аббас настоя от Нетаняху и страната му да прекрати блокадата на Газа.

Самото присъствие на двете страни е стъпка към постигане на мир, заяви при откриването на пресконференцията Хилъри Клинтън. Решението да седнем тук, на масата на преговорите, не беше лесно. Разбирам песимизма и скептицизма през всички тези години на конфликт и разбити надежди, посочи държавният секретар на САЩ.

Още в самото начало на изказването си Клинтън специално благодари на палестинския и израелския лидери за тяхната решителност и смелост. Въпреки това, държавният секретар на САЩ беше повече от ясна - не можем и няма да налагаме решението на конфликта. Това може да направите само вие, заяви Клинтън, която по време на съвместната пресконференция седеше между двамата лидери, отбелязва АП.

Всеки от вас направи важна крачка към освобождаването на народите си от оковите на историята, която не можем да променим, и се насочи към бъдеще на мир и достойнство, което само вие можете да създадете, каза още тя.

Въпреки това, Клинтън посочи, че САЩ ще продължат да бъдат надежден и сигурен партньор по време на преговорите.

След края на пресконференцията двамата държавни мъже си стиснаха ръцете, отбеляза АФП.

Същинският диалог трябва да започне по-късно без присъствието на медии.

Междувременно, папа Бенедикт Шестнайсети изрази надежда, че в хода на преговорите между израелците и палестинците ще бъде прието споразумение, което да отразява стремежите на двата народа. Започващите директни преговори между израелците и палестинците бяха тема на разговора между папата и гостуващия му израелски президент Шимон Перес.