Кандидатът за министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху, който оглавява десния партиен блок, спечелил парламентарните избори, е съобщил на президента Ишак Херцог, че е успял да сформира правителство, съобщи The Jerusalem Post.

"Нетаняху каза на Херцог, че новото правителство, което ще включва фракциите "Ликуд", "Религиозен ционизъм", "Шас", "Яхадут ха-Тора", "Отма Йехудит" и "Ноам", ще работи в полза на "всички граждани на Израел", цитира вестникът думите на партията "Ликуд".

Премиерът на Израел поздрави Нетаняху за изборната победа

Премиерът на Израел поздрави Нетаняху за изборната победа

Религиозният вот се оказа ключов

Както беше отбелязано, очакваше се крайната дата, на която Нетаняху ще поеме поста министър-председател, да бъде 2 януари. Според многобройни съобщения обаче новата коалиция ще се опита да положи клетва за съставяне на правителство до края на следващата седмица.

Мандатът на Нетаняху за съставяне на правителство изтече на 11 декември. По-късно Херцог го удължи с десет дни.

Според израелското законодателство, ако даден кандидат не успее да състави правителство и да го одобри в парламента в определения срок, президентът може да възложи задачата на друг кандидат.

Нетаняху зад волана: с кормило, без посока

Нетаняху зад волана: с кормило, без посока

Дори и част от хората, на които лидерът на "Ликуд" ще разчита за новото си правителство, нямат търпение да видят неговия политически залез. Но Биби е наясно с това по-добре, отколкото дори и неговите опоненти