Правителството на неутрална Швейцария заяви в сряда, че ще увеличи военните разходи през следващите години. Тя е поредната европейска държава, която прави това след нахлуването на Русия в Украйна преди две години, предава Ройтерс.

Президентът Виола Амхерд каза, че от 2035 г. около 20 милиарда швейцарски франка (22,58 милиарда долара) допълнително финансиране ще бъде на разположение в сравнение с плановете преди войната в Украйна.

Швейцария отдели 1,9 милиарда франка за оборудване на въоръжените си сили през 2023 г.

"Ситуацията с политиката за сигурност очевидно е сложна предвид настоящата нестабилност, с война на европейския континент, въоръжени конфликти в Близкия изток и други горещи точки в света", каза Амхерд на пресконференция.

Амхерд, която е и министър на отбраната, каза, че в момента има "толкова много кризи" и планът отчасти взема предвид поуките, извлечени от войната в Украйна.

В продължение на 30 години швейцарската армия е отслабена от икономиите, направени след "дивидента на мира", който краят на Студената война даде, отбеляза тя. "Дивидентът на мира" се отнася до извличането на икономически ползи чрез намаляване на разходите за отбрана и разпределяне на ресурси към други сектори.

Амхерд говори, след като нейното правителство подчерта пропуските в системите за командване и контрол на Швейцария, както и недостатъците в нейните сухопътни и въздушни сили и в киберзащитата.

Част от швейцарската артилерия е на въоръжение от 60-те години на миналия век и се нуждае от подмяна, каза Томас Зюсли, началник на въоръжените сили.

Няколко уебсайта на швейцарското правителство бяха атакувани през януари, като свързана с Русия хакерска група пое отговорност поради посещението на украинския президент Володимир Зеленски на Световния икономически форум в Давос.

Правителството заяви, че ще поиска кредити за 4,9 милиарда франка (5,53 милиарда долара) за закупуване на ново военно оборудване, включително управляеми ракети и мобилни радари за сухопътните войски, както и за подобряване на комуникационните системи.

Швейцария също ще построи нов център за данни, предназначен за военните, и ще обнови някои бази, се казва в съобщението.

Правителството представи и своята рамка за плащане за армията, която ще му позволи да търси до 25,8 милиарда франка за армията от 2025 до 2028 г., спрямо 21,7 милиарда франка между 2021 до 2024 г.

Швейцария отпусна 1,5 млрд. франка в подкрепа на Украйна

Швейцария отпусна 1,5 млрд. франка в подкрепа на Украйна

Възстановяването след руската агресия е основен приоритет