Бойните самолети F-16, обещани от Нидерландия за обучение на украински пилоти, ще бъдат доставени в румънския тренировъчен център след две седмици. Това каза премиерът Марк Рюте в понеделник по време на видеоконференция с президента на Украйна Владимир Зеленски.

"Информирах президента Зеленски, че F-16, които Нидерландия обеща да достави за укрепване на украинската противовъздушна отбрана, ще пристигнат в тренировъчния център в Румъния след две седмици", написа Рюте в профила си в социалната мрежа X.

Освен това той обсъди с президента на Украйна създаването на алтернативен маршрут на черноморския зърнен коридор.

Холандия ще достави патрулни катери на Киев, за да гарантира сигурността на новия маршрут. "Наскоро проведохме преговори по тази тема в пристанището на Одеса", отбеляза холандският премиер.

По-рано през октомври шефът на Пентагона Лойд Остин заяви, че първите самолети F-16 могат да пристигнат в украинските ВВС не по-рано от пролетта на 2024 г. Остин добави, че Съединените щати ще ръководят коалиция от държави, които ще помогнат на Украйна да възстанови собствените си военновъздушни сили.

Нидерландия ще прехвърли патрулни кораби на Украйна за защита на зърнения коридор

Нидерландия ще прехвърли патрулни кораби на Украйна за защита на зърнения коридор

Точните срокове на доставка няма да бъдат обявени публично

По думите му Дания и Холандия също ще работят за това в коалиция.

"Това, което се случва сега в Газа, и терористичната атака срещу Израел, и всичко, което последва, не може и няма да ни отвлече вниманието от това, което се случва между вас и Русия", каза Рюте, обръщайки се към Володимир Зеленски.

"Трябва да се опитаме да гарантираме, че светът е в състояние едновременно да се съсредоточи върху Украйна и да се потопи дълбоко в случващото се в Близкия изток", каза нидерландският премиер.

В същото време, според Рюте, противоракетните ракети Patriot ще бъдат доставени на Украйна, "за да помогнат на Украйна през следващата зима". Очаква се тази зима Русия да възобнови мащабната кампания на обстрел на украинската енергийна инфраструктура.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза през лятото, че украинските пилоти ще бъдат обучавани в Румъния и Дания.