Министър-председателят на Нидерландия Марк Рюте обяви, че страната му ще прехвърли патрулни кораби в Украйна за защита на зърнения коридор. Това разкри УНИАН.

Рюте каза това на съвместен брифинг с украинския президент Владимир Зеленски в Одеса. По-конкретно, министър-председателят беше запитан на какъв етап в момента се изпълнява проектът за прехвърляне на кораби в Украйна за разминиране.

"Ще помогнем на Украйна да получи патрулни кораби, така че зърненият коридор да бъде максимално защитен", каза Рюте.

Според него работата се извършва, но точните дати на доставка и етапите на обучение на украинския персонал няма да бъдат обявени публично, за да не се информират руските нашественици.

Марк Рюте също така отбеляза, че Украйна, благодарение на доставките на зърно, продължава да осигурява на света храна.

"Ние разбираме, че зимата наближава и че Русия ще иска да навреди на Украйна колкото е възможно повече през този период. Ние вече прехвърлихме ракети "Петриът" в Украйна. Ние се ангажирахме да изпратим самолети F-16 в Украйна. Ние, заедно с Румъния и Дания, започнаха да обучават пилоти", каза Рюте.

На свой ред, както каза Зеленски, Холандия играе водеща роля в коалицията за изтребители F-16 и "отличното взаимодействие" продължава.

Марк Рюте обеща на Зеленски изтребители F-16

Марк Рюте обеща на Зеленски изтребители F-16

Нидерландия разполага с 42 самолета, но всички ли ще бъдат дарени?

Освен това, както добави премиерът, за Украйна са подготвени танкове Т-70 и танкове "Леопард".

Той е убеден, че е необходимо да се помогне на Украйна.

Той отбеляза, че Холандия е отделила 100 милиона евро за подпомагане на Украйна, от които 60 милиона евро ще отидат за подкрепа на холандски компании, които желаят да се присъединят към възстановяването на Украйна. Помощта включва и предоставяне на Украйна на необходимите материали за подготовка за зимата и по-специално закупуване на гориво. Отделят се средства и за подпомагане на деокупираните територии.

Рюте: Путин иска да унищожи Европа, няма да спре с Украйна, ако не го спрем сега

Рюте: Путин иска да унищожи Европа, няма да спре с Украйна, ако не го спрем сега

Има "голяма заплаха от война, това засяга нашата сигурност, свобода и благополучие. Коя е следващата жертва?"

Холандските F-16, на които украинските пилоти ще се учат да летят, ще отидат в нов учебен център в Румъния до няколко седмици. Скоро те ще могат да направят първия си тренировъчен полет.