Нидерландският премиер в оставка Марк Рюте увери украинският президент Володимир Зеленски, че страната му ще получи изтребители F-16, предаде Reuters.

Зеленски пристигна в Айндховен в неделя при продължаващ натиск за укрепване на противовъздушната отбрана на Украйна, дни след като Съединените щати одобриха възможната доставка на изтребители F-16 от Холандия и Дания.

Нидерландия и Дания определено ще дадат изтребители F-16 на Украйна, след като бъдат изпълнени условията за трансфера, обясни Рюте.

По думите му Нидерландия разполага с общо 42 самолета F-16, но е твърде рано да се каже дали всички те ще бъдат дарени.

"Днес можем да обявим, че Нидерландия и Дания се ангажират с прехвърлянето на изтребители F-16 на Украйна и украинските военновъздушни сили, включително със сътрудничество със САЩ и други партньори, след като условията за такъв трансфер бъдат изпълнени", каза той на съвместна пресконференция със Зеленски във военновъздушна база в Айндховен.

Великобритания ще обучава украински пилоти за Ф-16

Великобритания ще обучава украински пилоти за Ф-16

Обучението ще е индивидуално и може да е за 4 месеца

Зеленски, който нарече сделката "пробивно споразумение", обяви, че точният брой самолети ще бъде обсъден "малко по-късно".

Украинският президент пристигна в Нидерландия в неделя и се очаква да продължи към Дания по-късно през деня. Датското външно министерство също потвърди ангажимента си за доставка на F-16 в изявление на 20 август.

Нидерландия, заедно с Дания, ръководи през последните месеци международните усилия за обучение на украински пилоти за F-16 и в крайна сметка за доставка на самолетите, за да се противопостави на въздушното превъзходство на Русия.

Първите украински пилоти на F-16 ще бъдат готови след година

Първите украински пилоти на F-16 ще бъдат готови след година

Украинците наричат това "протакане"

"Основният въпрос за Украйна е F-16, за да се защити от руския терор. Ние ставаме по-силни", написа Зеленски в Telegram по-рано днес.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников в събота каза, че е започнало обучение за украинците да управляват F-16, но добави, че ще отнеме поне шест месеца, а може би и повече, за да се обучат и инженери и механици.

Украйна, която очаква да бъдат обучени няколко десетки пилоти, заяви миналата седмица, че не очаква да може да използва F-16 тази есен или зима.

В събота Зеленски беше в Швеция, където обсъди възможността за получаване на изтребители Грипен.

Украйна не очаква F-16 тази есен и зима

Украйна не очаква F-16 тази есен и зима

Киев настоява, че трябва да получи западни изтребители възможно най-скоро