Украйна е започнала да обсъжда с Швеция възможността да получи изтребители Gripen за засилване на противовъздушната си отбрана. Това каза украинският президент Володимир Зеленски днес след среща с шведския премиер Улф Кристерсон, съобщава "Ройтерс".

Това бележи първото посещение на Зеленски от началото на войната в Украйна. По думите му разговорите за получаване на изтребителите са предварителни. "Днес обсъдихме подробно бъдещите стъпки по отношение на възможността да отворим темата за получаване на шведски Gripen", каза Зеленски на съвместен брифинг с Кристерсон, като добави, че темата ще бъде централна в срещите му с други шведски официални лица.

През юни шведското правителство заяви, че ще даде възможност на украинските пилоти да тестват въпросният изтребител, но също така подчерта, че Швеция има нужда от всички свои самолети, за да защитава територията си.

Холандия и Дания потвърдиха за САЩ и изпращането на F-16 на Украйна

Холандия и Дания потвърдиха за САЩ и изпращането на F-16 на Украйна

Дания: Дарението на изтребители е естествена следваща стъпка след обучението на пилоти

Зеленски също обяви днес, че украинските пилоти вече са започнали обучение на самолетите. Кристерсон не повдигна темата Gripens в обръщението си, но осъди руската ракетна атака срещу украинския град Чернигов.

Украйна и Швеция също подписаха споразумение, според което Украйна ще започне производството на шведската бойна машина CV90.

Според изявление на шведското правителство Зеленски също трябва да се срещне с председателя на шведския парламент, върховния главнокомандващ на шведските въоръжени сили и лидерите на основните политически партии в Швеция,

Швеция продава ракети въздух-въздух RB 99 на САЩ, за да ги дарят на Украйна

Швеция продава ракети въздух-въздух RB 99 на САЩ, за да ги дарят на Украйна

Швеция одобри нов пакет от военна помощ на стойност 315 милиона долара за Украйна

Шведският министър на отбраната Пал Йонсон заяви във вторник, че правителството планира нов пакет от военна подкрепа на Украйна на стойност 313,5 милиона долара. Той ще се състои главно от боеприпаси и резервни части.

Пакетът ще бъде 13-ият от Швеция за Украйна от началото на войната, като общата стойност на помощта на скандинавската страна ще достигне 1,8 милиарда долара.