Командирът на Военновъздушните сили, генерал-лейтенант Николай Олешчук, разкри подробности за украинските пилоти, които ще бъдат обучавани на изтребители F-16, разкри УНИАН.

"Аз, като командир на Военновъздушните сили, осъзнавам, че нашето бъдеще е свързано с младите пилоти. Затова взех решение и пилотите от този випуск през 2023 г. заминаха на обучение във Великобритания. Що се отнася до Швеция: там отидоха млади пилоти от випуск 2016 г. с достатъчен боен опит", каза Олешчук в ефира на информационния телемаратон.

Според него системата за обучение в тези страни е доста гъвкава. Инструкторите подхождат индивидуално към всеки украински пилот.

"В навечерието на обучението двама от моите пилоти бяха тествани от инструктори от САЩ. Ако вземете общата подготовка, която те извършват, общата продължителност на обучението е 32 месеца. За нашите двама пилоти беше решено, че ще могат да овладеят самолета F-16 за четири месеца", добави генерал-лейтенант от ВВС Николай Олешчук.

Както УНИАН съобщи по-рано, украинският министър на отбраната Алексей Резников заяви на 19 август, че ученията на украинските пилоти с F-16 "вече са започнали". Въпреки че самата доставка на изтребителите ще започне след цялостното обучение на пилотите и техническия персонал.

Освен това командващият ВВС генерал-лейтенант Николай Олешчук назова основните съвременни самолети, от които Украйна се нуждае по време на войната.

САЩ дадоха зелена светлина за обучението на украинските пилоти на Ф-16
Обновена

САЩ дадоха зелена светлина за обучението на украинските пилоти на Ф-16

Подкрепа срещу руската агресия

Така на първо място е самолетът F-16. На второ място е шведският самолет JAS 39 Gripen. На трето място е Eurofighter Typhoon, самолет на Великобритания. И на четвърто място е френският самолет Rafale.