Съединените американски щати са готови да обучават украински пилоти да управляват изтребители F-16 на тяхна територия.

Координаторът по стратегическите комуникации на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви пред репортери, че Вашингтон е склонен да продължи с обучението, пише "Ройтерс".

"Белият дом заяви в петък, че е отворен за обучение на украински пилоти да управляват изтребители F-16 на територията на Съединените щати, ако бъде постигната възможност за такова обучение в Европа", посочи Джон Кърби.

Добре известно е, че украинските власти заявиха, че ученията на украинските летци е трябвало да започнат още през юни. Западните средства за масова информация съобщиха, че именно Съединените американски щати могат да забавят началото на обучението им.

Същото мнение изрази и бившият върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа, генералът в оставка Филип Бридлав. Според него това се дължи на опасенията от евентуална ескалация от страна на Русия.

В средата на юли съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви, че президентът Джо Байдън вече е дал зелена светлина, но Европа ще има нужда от още няколко седмици, за да се подготви.

Първите украински пилоти на F-16 ще бъдат готови след година

Първите украински пилоти на F-16 ще бъдат готови след година

Украинците наричат това "протакане"

Според "Вашингтон пост" може да се очаква първата група украински пилоти да завърши обучението си поне до лятото на 2024 г.

В същото време Кърби предупреди, че все още е далеч времето, когато Украйна ще получи западни изтребители и ще може да ги интегрира в своите военновъздушни сили. "Причината, поради която правим това, е нашата по-дългосрочна, по-широка кампания за подобряване на военния капацитет на Украйна да се защитава сама", каза той.

Кърби допълни, че освен прехвърлянето на самолети и обучението на пилоти, съюзниците на Украйна трябва да изградят и целия необходим капацитет за поддръжка и поддържане на западните самолети в изправност.

Пентагонът: Байдън разреши обучението на украински пилоти за F-16

Пентагонът: Байдън разреши обучението на украински пилоти за F-16

Има информация за 32 украински пилоти за изтребители 4-то поколение

Той отбеляза, че "всичко това отнема време", и потвърди, че обучението включва и езикова подготовка на пилотите.

CNN припомня, че САЩ все още очакват европейските съюзници да предоставят план за обучение на украински пилоти на изтребители F-16. Преди да започне обучението, Вашингтон трябва официално да одобри този план.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски и европейски официални лица заявиха, че украинските пилоти ще започнат обучение още през август, но този план не изглежда реалистичен.

В петък вестник "Вашингтон пост", позовавайки се на високопоставени украински правителствени и военни служители, писа, че първата група от шестима украински пилоти - около половината от ескадрилата - няма да може да завърши обучението си за F-16 преди следващото лято.

Чехия дарява симулатори на F-16 за украинските пилоти

Чехия дарява симулатори на F-16 за украинските пилоти

Зеленски дори тества комплекса на практика

Освен всичко друго, както пише вестникът, позовавайки се на няколко украински официални лица, пилотите ще трябва да преминат четиримесечни курсове по английски език в Обединеното кралство, за да научат терминологията, свързана с реактивните изтребители.

В същото време украинските държавни служители твърдят, че тези украински пилоти вече владеят английски език.

Украинските власти настояват, че Киев трябва да се сдобие с изтребители от западен тип възможно най-скоро. Но американски официални лица не вярват, че такива самолети могат да помогнат на сегашната украинска контраофанзива, твърди "Вашингтон пост".