Заместник-прессекретарят на Пентагона Сабрина Сингх потвърди, че президентът на САЩ Джо Байдън е "дал зелена светлина" да разреши и подкрепи обучението на украински пилоти да летят на изтребители F-16, съобщават "Форбс" и украински медии.

"Дания и Холандия поемат водеща роля в обучението", каза Сингх, добавяйки, че "няма допълнителни актуализации в момента, когато става въпрос за конкретни пилоти, които се обучават".

Дания вече обучава украински пилоти на F-16

Дания вече обучава украински пилоти на F-16

Копенхаген още обмисля дали и колко итребители да изпрати на Киев

Politico съобщи на 4 август, че първата група украински пилоти, които ще участват в обучението на F-16, е идентифицирана, цитирайки неназовани източници от САЩ.

Осем украински пилоти, владеещи английски език, са готови да започнат обучение на бойните самолети веднага след като официалните планове за обучение бъдат изготвени от европейските съюзници и одобрени от Съединените щати.

Освен това, още 20 пилота с минимални английски умения са на разположение, за да започнат езиково обучение в Обединеното кралство в рамките на месеца.

Клаус Йоханис: Обучението на F-16 може да започне през август

Клаус Йоханис: Обучението на F-16 може да започне през август

Той подчерта, че този проект ще бъде дългосрочен

Общо 32 украински пилоти са посочени за евентуално участие в програмата за обучение, но владеенето на английски език остава значителна пречка.

Миналия месец САЩ заявиха, че ще позволят на европейските страни да обучават украинци на изтребители F-16 в потенциална полза за усилията на Украйна да се противопостави на превъзходството на Русия във въздуха.

През май Байдън информира лидерите на Г-7, че САЩ ще подкрепят съвместни усилия със съюзници и партньори за обучение на украински пилоти на самолети от четвърто поколение, включително F-16, въпреки че по това време не беше ясно кога ще започне това обучение.

Чехия дарява симулатори на F-16 за украинските пилоти

Чехия дарява симулатори на F-16 за украинските пилоти

Зеленски дори тества комплекса на практика