Обучението на украински пилоти на самолети F-16 в Румъния може да започне през август, съобщи президентът Клаус Йоханис, предава Аджерпрес. Той подчерта, че този проект ще бъде дългосрочен и изрази интереса си да създаде успешен обучителен център за Румънската Армия. Президентът Йоханис участва в срещата на върха между Европейския съюз и Общността на латиноамериканските и карибските държави.

"Възможно е да започнем още през август, но не мисля, че има голяма стойност да споменаваме дата. Това е процес, който е важен за нас и е важно да го поддържаме. Ние не обучаваме пилоти от август до септември , а започваме в края на това лято и това ще бъде проект, който ще продължи много дълго. "Моят интерес е да имаме добре подготвен проект, солиден, с много добри инструктори и да имаме тук един успешен проект за Румънската армия", каза държавният глава в Брюксел.

Миналият месец, Дания започна обучението на украински пилоти на изтребители F-16.

Подробностите за програмата за обучение се появяват бавно, откакто президентът Джо Байдън подкрепи усилията миналия месец. Холандия и Дания ръководят усилията за многонационално обучение, но партньорите все още не са решили въпроса, кои страни ще осигурят самолетите, необходими за обучение.

Украйна отдавна поиска западни изтребители за борбата си срещу пълномащабната руска инвазия, която започна през февруари 2022 г. Първоначално с неохота, наскоро САЩ и други страни от НАТО се съгласиха да позволят на украинските пилоти да преминат обучение на изтребители F-16, въпреки че все още никой не се е ангажирал да предаде на Киев такива самолети.

Украйна ще изнася зърно през Черно море и без Русия

Украйна ще изнася зърно през Черно море и без Русия

Не се страхуваме, категоричен е Зеленски