В Деня на военновъздушните сили украинският президент Володимир Зеленски видя работата на симулатора, който Чешката република предаде за обучение на украински пилоти за работа със самолети F-16, произведени на Запад.

Това съобщи УНИАН.

"На този симулатор украинските военни сега изучават характеристиките на съвременната техника и нейните възможности" - съобщиха в канцеларията на президента.

Както беше отбелязано, по време на инспекцията на образци на оръжия и военна техника Зеленски сам изпробва работата на комплекса на практика и дори порази една от виртуалните цели - Ту-95.

Както УНИАН вече съобщи, Зеленски заяви, че обучението на украинските пилоти на самолети F-16 ще започне още през август.

Началото на обучението се забави, тъй като държавите очакват окончателния план за такова обучение от европейските държави, където то ще се проведе.

Без него държавите не могат да удостоверят прехвърлянето на учебни пособия, симулатори и друго оборудване, необходимо за обучението.

Шолц: Програмата Ф-16 за Украйна е знак към Русия, засега не променя играта

Шолц: Програмата Ф-16 за Украйна е знак към Русия, засега не променя играта

Ясен сигнал към Русия, че не може да победи в дълга война

Наскоро Politico съобщи, че Украйна е сформирала група от пилоти за ученията с F-16. В нея са включени осем военнослужещи, които владеят английски език. Тези пилоти са готови да започнат обучение на изтребителите веднага щом бъде готов официалният план за обучение.