Потенциалните съюзнически програми за обучение на украински пилоти на изтребители F-16 са послание към Русия да не очаква да успее в нахлуването си в Украйна дори при продължителен конфликт, каза германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Киев не си е осигурил ангажименти за доставка на самолети, но президентът Джо Байдън и висши служители на САЩ казаха на лидерите на Г-7 в петък, че Вашингтон подкрепя съвместни съюзнически програми за обучение на украински пилоти на F-16.

Въпросът с придобиването и използването на модерните бойни самолети от Украйна е деликатно предизвикателство за Г-7, която постепенно засили подкрепата си за Киев в 15-месечната война, но се страхува да провокира твърде много Москва.

Киев иска да получи 40-50 изтребителя F-16 от съюзниците

Киев иска да получи 40-50 изтребителя F-16 от съюзниците

Украйна се надява Г-7 и НАТО да разгледат въпроса през лятото

Руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко заяви в събота, че западните страни ще поемат "колосални рискове", ако доставят на Украйна F-16, цитира думите му ТАСС.

"Обучението на пилотите е по-дълъг проект", каза Шолц пред репортери, преди да напусне срещата на Г-7 в японския град Хирошима. "САЩ не са решили окончателно какво ще последва. Проектът съдържа послание за Русия: Русия не може да разчита на победа, ако заложи на дълга война."

Британският премиер Риши Сунак каза, че страната му ще работи с Нидерландия, Белгия и Дания, "за да получи Украйна бойния въздушен капацитет, от който се нуждае".

Обучението на произведените в САЩ реактивни самолети ще се проведе в Европа и ще отнеме време, казаха американски служители, като изчислиха, че са необходими поне 18 месеца за обучение на пилотите и доставка на самолетите.

F-16 за Украйна: Дипломатическо главоболие и логистично предизвикателство

F-16 за Украйна: Дипломатическо главоболие и логистично предизвикателство

Киев не трябва да прекрачва границата

Френски военен служител беше предпазлив относно процеса, като заяви пред репортери в Хирошима, че Франция засега се ограничава до обучение на пилоти.

Дискусиите с Киев продължават и украински пилоти сега не се обучават във Франция, каза служителят.

Франция няма F-16, а само френски бойни самолети "Рафал" и реактивни самолети "Мираж 2000" от предишно поколение.

Служителят каза, че обучението на човек от нулата за управление на боен самолет, произведен от НАТО, може да отнеме до четири години, докато на опитен пилот, свикнал с украински самолети, ще му трябват от четири до девет месеца.

"Това не е непосредственият приоритет за Украйна. Ние сме в етап на контранастъпление и това обучение няма да приключи през следващите седмици, а в дългосрочен план", каза служителят.

Служителят каза, че разговорите за F-16 са голяма новина, както и преди въпросът с германските танкове "Леопард", като същевременно настоя, че настоящото искане е само за обучение.

Дания и Португалия се присъединяват към "авиационната коалиция"

Дания и Португалия се присъединяват към "авиационната коалиция"

Нова подкрепа срещу руската агресия