Великобритания и Нидерландия работят върху "международна коалиция", за да помогнат на Украйна да се снабди с изтребители F-16, които според Киев са жизненоважни за нейната отбрана, докато Русия засилва своите въздушни удари. Това заяви говорител на британския премиер Риши Сунак, цитиран от СиЕнЕн.

Двамата съюзници в НАТО се опитват да доставят произведените от САЩ бойни самолети в Украйна, както и да обучат пилотите на Киев да ги управляват, според данните на Даунинг стрийт след срещата между Сунак и холандския премиер Марк Рюте.

Украйна, която твърди, че бойните самолети са от съществено значение за защита срещу руски ракети и атаки с дронове, приветства изявлението на британските и холандските лидери.

Имаме нужда от F-16 и съм благодарен на нашите съюзници за решението им да работят в тази посока, включително обучение на нашите пилоти, заяви Андрий Йермак, началник на кабинета на президента Володимир Зеленски. Той уточни, че Белгия е потвърдила готовността си да обучава украински пилоти.

Киев иска да получи 40-50 изтребителя F-16 от съюзниците

Киев иска да получи 40-50 изтребителя F-16 от съюзниците

Украйна се надява Г-7 и НАТО да разгледат въпроса през лятото

Великобритания няма F-16 във военновъздушните си сили, но Нидерландия и Белгия имат. Военновъздушните сили на САЩ имат почти 800 F-16 във флота си.

Говорейки в Обединеното кралство по-рано тази седмица, Зеленски приветства обещанията за нова военна помощ от европейските лидери, но поднови исканията си да му бъдат предоставени модерни бойни самолети. След срещата със Сунак Зеленски намекна, че Украйна е по-близо до получаването на F-16, като поясни, че Киев и Лондон активно се придвижват напред по план.

Едномоторните реактивни самолети, F-16, могат да действат в режими въздух-въздух или наземна атака, летейки при всякакви метеорологични условия с обхват от 860 километра. Това би било съществено подобрение на самолетите във флота на Украйна сега, които или са били във военновъздушните сили на Украйна преди руското нахлуване, или са били дадени на Киев от други европейски държави като Полша, която е била в съветска орбита.

Въпреки многократните молби на Зеленски за F-16, много от съюзниците на Украйна не са склонни да доставят на Киев оръжия, които могат да достигнат руска територия. В началото на войната САЩ вярваха, че доставката на Украйна на нови бойни самолети би рискувала ескалация между НАТО и Русия.