Британският премиер Риши Сунак заяви, че предоставянето на изтребители на Украйна "не е лесно", съобщава в. "Гардиън".

След разговора си с украинския президент Володимир Зеленски той увери, че Обединеното кралство ще има готовност да помогне за обучението на украински пилоти да използват западни изтребители "сравнително скоро".

"Ще бъдем ключова част от коалицията от държави, която предоставя тази подкрепа на Володимир и Украйна", изтъкна британският премиер.

Той уточни, че не става въпрос само за предоставянето на самолети, но и за обучението на пилоти и за цялата логистика, която това предполага. По негови думи Великобритания може да играе важна роля в това отношение.

По време на визитата си на Острова украинският лидер призова за "самолетна коалиция" в помощ на страната му.

"Днес разговаряхме за изтребителите. Много важна тема за нас, защото нямаме контрол върху небето", подчерта той.

Западът колективно решава за изтребителите за Украйна "преди лятото"

Западът колективно решава за изтребителите за Украйна "преди лятото"

Дания отказва да изпраща самолети на Киев сама

След срещата си със Сунак Зеленски заяви, че е "много положително настроен" относно създаването на "самолетна коалиция" във войната срещу Русия, като решение се очаква "в най-скоро време", съобщава "Франс прес".

Посещението му в Лондон идва в момент, когато руски въздушен удар уби четирима души и порази болница в Източна Украйна, както и когато украинската армия подготвя дългоочаквана контраофанзива срещу руските сили.

До момента западните страни се въздържаха да предоставят модерни самолети, за да помогнат на Украйна да поеме контрол над небето срещу Русия.

Зеленски обаче успя да получи обещания за солидни нови пакети от военна помощ при посещенията си във Франция и Германия.

Украйна убеждава, че няма да поразява цели в Русия с изтребителите от Запада

Украйна убеждава, че няма да поразява цели в Русия с изтребителите от Запада

Ще използва самолетите само за освобождаване на украински територии

При днешната си визита в имението на министър-председателя на Обединеното кралство той получи обещание и от Сунак за стотици ракети за противовъздушна отбрана и дронове с голям обсег.

От своя страна Русия предупреди, че новите оръжия само ще причинят повече вреда на Украйна и обяви, че е свалила изпратена от Великобритания крилата ракета Storm Shadow.