Руското министерство на отбраната съобщи, че руската ПВО е свалила ракета с голям обсег на Storm Shadow. Къде и кога се е случило това не се уточнява, информира руската служба на Би Би Си.

"Системите за противовъздушна отбрана прихванаха седем противорадарни ракети HARM, една крилата ракета с голям обсег на действие Storm Shadow и 10 (снаряда от) реактивни системи за залпов огън HIMARS през последното денонощие", каза говорителят на руското министерство на отбраната генерал Игор Конашенков в понеделник.

За доставката на тези ракети от Великобритания стана известно едва миналата седмица. Няколко дни по-късно руското министерство на отбраната съобщи, че бойни самолети на украинските ВВС са нанесли ракетен удар по Луганск с ракета Storm Shadow.

Украйна не коментира тези твърдения.

Нови удари в Луганск
Обновена

Нови удари в Луганск

Вероятно отново са използвани ракети Storm Shadow

В същото време, както писа Би Би Си по-рано, ракетата Storm Shadow е авиационна и изтребителите все още не са предадени официално на Украйна за нейното изстрелване.

Използването на Storm Shadow увеличава радиуса на унищожаване на цели до 290 километра от фронтовата линия. Ракетата може да бъде изстрелян над земята или над Черно море.

Storm Shadow е доказана в битки прецизна крилата ракета, предназначена да поразява големи сгради и структури като пристанищна инфраструктура, контролни центрове, бункери, ракетни площадки, летища и мостове, които в противен случай може да изискват разполагането на множество самолети в множество мисии.

При изстрелването Storm Shadow се спуска на ниска височина, за да се придържа към терена и да избегне радарно откриване. Като доближи целта, се включва вградения инфрачервен сензор, за да съпостави изображението на целта със съхраненото референтно изображение, пише кореспондентът на Би Би Си по отбраната Крис Партридж.

В момента тази крилата ракета е на въоръжение в Кралските военновъздушни сили на Великобритания, както и във френските и италианските военновъздушни сили, като преди това е доказала своята ефективност в операции в Ирак и Либия.

С обхват от повече от 250 км, това е малко по-малко от обхвата на тактическите ракетни системи земя-земя на армията на САЩ или ATACMS, които Украйна отдавна поиска.

The Hill: Демократите настояват Байдън да даде F-16 и ATACMS на Украйна

The Hill: Демократите настояват Байдън да даде F-16 и ATACMS на Украйна

Целта е победа над Русия