Франция обеща на Украйна още десетки леки танкове и бронирани машини, след като президентът Еманюел Макрон се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Париж, докато Киев се готви за широко очакваната контраофанзива.

След като се отби в Рим, а след това и в Германия, Зеленски вечеря с Макрон в Елисейския дворец в неделя вечерта, където двамата обсъдиха увеличаването на военната помощ.

"През следващите седмици Франция ще обучи и оборудва няколко батальона с десетки бронирани машини и леки танкове, включително AMX-10RC", заявиха те в съвместно изявление след това.

Те също така призоваха за нови санкции срещу Москва заради инвазията ѝ в Украйна, "за да се отслаби способността на Русия да продължи незаконната си агресивна война".

След месеци на безизходица Украйна се подготвя да си възвърне завзетите от Русия земи и складира боеприпаси, доставяни от Запада, и укрепва подкрепата по време на дипломатическата обиколка.

Пристигането на Зеленски в Париж стана часове след като лидерите на Европейския съюз в Германия му връчиха награда за украинския народ за борбата му за свободата и ценностите на ЕС.

"Украйна въплъщава всичко, заради което живее европейската идея: смелостта на убежденията, борбата за ценности и свобода, отдадеността на мира и единството", заяви ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен на церемонията по връчването на наградата "Карл Велики" в Аахен.

За германския канцлер Олаф Шолц войната на Русия срещу съседката ѝ е "затвърдила едно ясно разбиране: Украйна е част от нашето европейско семейство".

Макрон вечеря със Зеленски

Макрон вечеря със Зеленски

Франция и Украйна обсъждат руската агресия

В началото на конфликта Киев обвини Германия, че е твърде сговорчива към руския президент Владимир Путин.

Но в навечерието на посещението на Зеленски Берлин заяви, че ще изпрати на Украйна още огневи установки и пускови установки за противоракетната система Iris-T, 30 допълнителни танка Leopard 1, повече от 100 бойни бронирани машини и над 200 дрона за наблюдение. Берлин обеща да подкрепя Зеленски толкова дълго, колкото е необходимо срещу руската агресия.

При пристигането си във военновъздушната база Вилакубле югозападно от Париж в неделя Зеленски написа в Туитър: "Връзките с Европа стават все по-силни, а натискът върху Русия нараства".

"Париж. С всяко посещение отбранителните и настъпателните способности на Украйна се разширяват".

Зеленски получи наградата "Карл Велики" по време на първото си пътуване до Германия след руската инвазия, ден след като се срещна с италианските лидери и папа Франциск в Рим.

Дипломатическата обиколка през уикенда предхожда срещата на върха на ЕС в Рейкявик и срещата на лидерите на Г-7 в Япония.

Зеленски за контраофанзивата: Светът ще я види, а Русия ще я усети

Зеленски за контраофанзивата: Светът ще я види, а Русия ще я усети

В интервю за италианските медии