Киев иска да получи 40-50 изтребителя F-16 от съюзниците, заяви пред "Политико" Юрий Сак, съветник на министъра на отбраната на Украйна. Според него от тези 40-50 изтребителя ще могат да се сформират "три-четири ескадрили", които да защитават украинското небе от руски бойни самолети.

Докато Обединеното кралство, Италия, Франция и Германия не могат да предложат F-16, Сак каза пред изданието, че "те имат важен глас в международната коалиция" и Украйна би искала те да "насърчат" съюзници като САЩ и Турция.

Според съветникът на украинското министерство на отбраната, президентът Володимир Зеленски иска въпросът за бойните самолети да бъде начело на дневния ред на срещата на Г-7 в Хирошима и на срещата на върха на НАТО в Литва през юли.

И Франция ще обучава украински пилоти, но няма да доставя изтребители

И Франция ще обучава украински пилоти, но няма да доставя изтребители

Украйна получава нова помощ

Украйна моли съюзниците си от много месеци да й дадат модерни бойни самолети, предимно F-16, но съюзниците досега отказват. Отначало те обясниха това с нежеланието си да провокират ненужно Русия, а след това с технически и други трудности.

F-16, които се произвеждат в САЩ, са на въоръжение в много западни страни, а някои от тях вече са готови да ги прехвърлят в Украйна, ако се постигне консенсус в НАТО.

Зеленски: Украйна знае, че няма да влезе в НАТО по време на тази война

Зеленски: Украйна знае, че няма да влезе в НАТО по време на тази война

Нидерландия пак обеща F-16 на Киев, но ... не сега

Президентът на САЩ Джо Байдън е подложен на натиск, включително в рамките на своята партия, като някои членове настояват за изпращане на изтребители и ракети с по-голям обсег на действие в Украйна, докато Русия продължава да нанася въздушни удари, съобщи американското издание The Hill, позовавайки се на свои източници.

По-рано в края на месец март по време на заседание на комисията по въоръжените сили на Сената на САЩ министърът на отбраната на Лойд Остин за пореден път заяви, че на този етап от войната в Украйна бойните самолети F-16, за които Киев настоява през последните месеци, няма да помогнат на Въоръжени сили на Украйна, цитира думите му Руската служба на Би Би Си.

Дания: Украйна все още може да получи Ф-16

Дания: Украйна все още може да получи Ф-16

Наскоро Полша предаде на Киев няколко изтребителя МиГ-29