Френският президент Емануел Макрон обяви нови доставки на боеприпаси и ракети за Украйна, както и обучение на военни пилоти за Киев - за доставка на бойни самолети не се говори.

"Решихме да създадем структура с украинците, която да обучава техните войски, техните батальони, които ще провеждат контраатаки, ще осигуряват ремонт на техника, оръжия", каза Емануел Макрон в интервю за телевизия TF1 в понеделник.

Той също така "отвори вратата за обучение на пилоти". "Обучението вече може да започне", каза президентът, като уточни, че в този процес е възможно сътрудничество с "европейските страни, които са готови за това".

Макрон заяви, че освен изпращането на самоходна артилерия "Цезар", леки танкове AMX-10 RC и военно обучение, Франция ще достави на Киев "друго оборудване, други боеприпаси, други ракети с обсег, който позволява на Украйна да се съпротивлява и да контраатакува".

На въпроса дали ще бъдат доставени бойни самолети, френският президент възрази: "Не, не говорих за самолети, говорих за ракети и за обучение.

Макрон вечеря със Зеленски

Макрон вечеря със Зеленски

Франция и Украйна обсъждат руската агресия

По време на визитата си в Германия, част от европейското си турне, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че отново събира коалиция за предоставяне на модерни изтребители на Украйна. Отдавна украински политици, сред тях и Зеленски искат от западните съюзници военната помощ да включва и изтребители, за да може очакваната украинска офанзива да се осъществи и на относително равна основа, тъй като Русия има превес в небето. До този момент западната помощ включва системи за противовъздушна охрана