Президентът Джо Байдън одобри в петък планове за обучение на украински пилоти на произведени в САЩ изтребители F-16, според двама души, запознати с въпроса, докато той се събира с лидерите на най-мощните демокрации в света относно плановете за по-строги наказания срещу Русия за нейните 15-месечна инвазия в Украйна, пише АП.

Лидерите на Групата на седемте се събраха в Хирошима, където президентът Володимир Зеленски трябва да се присъедини към тях в неделя в най-далечното си пътуване от страната си от началото на войната през февруари миналата година.

Лидерите чуха за първи път подкрепата на Байдън за обучение на украински пилоти на модерни бойни самолети, като предшестващо изпращането на самолетите в Украйна.

Лидерите на Г-7 също така наложиха нови санкции срещу Москва, както и планове за повишаване на ефективността на съществуващите финансови санкции, предназначени да ограничат военните усилия на президента Владимир Путин.

"Нашата подкрепа за Украйна няма да се колебае", казаха лидерите на Г-7 в изявление, публикувано след срещи при закрити врата. Те се заклеха "да застанат заедно срещу незаконната, неоправдана и непровокирана агресивна война на Русия срещу Украйна".

"Русия започна тази война и може да сложи край на тази война", казаха те.

Обучението за F-16 ще се проведе в Европа и вероятно ще започне през следващите седмици. Но Байдън каза на лидерите, че решенията за това кога, колко и кой ще предостави изтребителите от четвърто поколение, които Украйна да използва в битка, ще бъдат взети през следващите месеци, докато тече обучението.

Зеленски последователно е призовавал за доставка на западни бойни самолети за укрепване на отбраната на страната му срещу нахлуването на Русия, но досега се сблъсква със скептицизъм от страна на САЩ, че те ще обърнат хода на войната. Сега, след като Украйна подсили противовъздушната си отбрана с множество противовъздушни системи, доставени от Запада, служители смятат, че самолетите могат да станат полезни в битката и от съществено значение за дългосрочната сигурност на страната.

Отделно Олексий Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, потвърди по националната телевизия, че Зеленски ще присъства на срещата на върха.

"Бяхме сигурни, че нашият президент ще бъде там, където Украйна има нужда от него, във всяка част на света, за да реши въпроса за стабилността на страната ни", каза Данилов в петък. "Там ще се решават много важни въпроси, така че физическото присъствие е решаващо нещо за защита на нашите интереси."

Зеленски обяви в петък, че е започнал посещение в Саудитска Арабия, където арабските лидери провеждат своя собствена среща на върха.

Европейските съюзници през последните седмици започнаха да се съгласяват с идеята за изпращане на бойни самолети в Украйна, както и елементи от кабинета на Байдън, включително държавния секретар Антъни Блинкен, който се очерта като твърд защитник в администрацията. Съгласно правилата за лицензиране на износа, САЩ трябваше да подпишат всички съюзнически усилия за обучение на украински пилоти или за предоставяне на самолети за тях.

Съобщението в петък дойде, когато САЩ и техните съюзници също обявиха поредица от действия, имащи за цел да засилят ограниченията за вече санкционирани хора и фирми, участващи във военните усилия на Русия. Повече от 125 лица и организации в 20 страни бяха засегнати от санкциите на САЩ. Финансовите санкции бяха насочени основно към укриващите санкциите, свързани с доставките на технологии за Кремъл. Министерството на търговията също добави 71 фирми към собствения си списък.

Освен това бяха издадени нови изисквания за отчетност за хора и фирми, които имат някакъв интерес в активите на Руската централна банка. Целта е "напълно да се картографират притежанията на суверенните активи на Русия, които ще останат неподвижни в юрисдикциите на Г-7, докато Русия не плати за щетите, които е причинила на Украйна", се казва в изявление на Министерството на финансите.

CNN: САЩ ще позволят на съюзниците си да прехвърлят самолети F-16 в Украйна, но не дават свои

CNN: САЩ ще позволят на съюзниците си да прехвърлят самолети F-16 в Украйна, но не дават свои

Информацията е неофициална

Министърът на финансите Джанет Йелън каза, че санкциите от петък "ще затегнат допълнително менгемето върху способността на Путин да осъществи своята варварска инвазия и ще ускорят нашите глобални усилия за пресичане на опитите на Русия да избегне санкциите".

Ядрените заплахи на Путин срещу Украйна, заедно с продължилия месеци бараж от ракетни тестове на Северна Корея и бързо разширяващия се ядрен арсенал на Китай, резонираха с натиска на Япония да направи ядреното разоръжаване основна част от срещата на върха на Г-7. Световните лидери посетиха в петък парк на мира, посветен на десетките хиляди, загинали при първата детонация на атомна бомба по време на ВСВ.

След групови снимки в близост до емблематичния бомбардиран купол на града, полагане на венци и символично засаждане на черешово дърво, беше разкрит нов кръг от санкции срещу Москва, с акцент върху удвояването на усилията за прилагане на съществуващите санкции, предназначени да задушат военните усилия на Русия и държат отговорни онези, които стоят зад тях, каза американски служител. Сега Русия е най-санкционираната страна в света, но има въпроси относно ефективността на финансовите санкции.

Страните от Г-7 заявиха в петъчно изявление, че ще работят, за да попречат на Русия да използва международната финансова система за войната си, ще "ограничат допълнително достъпа на Русия до нашите икономики" и ще предотвратят укриването на санкции от страна на Москва.

Те призоваха другите нации да спрат да предоставят на Русия подкрепа и оръжия "или ще понесат сериозни разходи".

Европейският съюз беше съсредоточен върху затварянето на вратичките и плановете за ограничаване на търговията с руски диаманти, каза Шарл Мишел, президент на Европейския съвет, пред репортери в петък.

Японският премиер Фумио Кишида, който представлява Хирошима в парламента, иска ядреното разоръжаване да бъде основен фокус на дискусиите и той официално започна срещата в Мемориалния парк на мира в Хирошима. Посещението на световни лидери в парк, посветен на запазването на спомените от 6 август 1945 г., когато американски B-29 хвърли атомна бомба над Хирошима, осигури поразителен фон за началото на срещата на върха. Приблизително 140 000 души са убити при атаката, а бързо намаляващият брой на оцелелите вече възрастни хора гарантира, че Хирошима се е превърнала в синоним на антиядрени мирни усилия.

Байдън, който се отказа от плановете си да пътува до Папуа Нова Гвинея и Австралия след престоя си в Япония, за да може да се върне към преговорите за ограничаване на дълга във Вашингтон, уреди среща в събота в кулоарите на Г-7 с лидерите на т.нар. Четворка, съставена от Япония, Австралия, Индия и САЩ

Първоначално четиримата трябваше да се срещнат в Австралия като част от усилията на Байдън да съживи отношенията в индо-тихоокеанския регион.

Докато присъстващите на Г-7 се отправиха към Хирошима, Москва отприщи още една въздушна атака срещу украинската столица. Силни експлозии прогърмяха в Киев в ранните часове, отбелязвайки деветия път този месец, когато руските въздушни удари са насочени към града след седмици на относително затишие.

Лидерите на Г-7 и поканените гости от няколко други страни в събота също е планирано да обсъдят как да се справят с нарастващата самоувереност и военно натрупване на Китай, тъй като нарастват опасенията, че той може да се опита да завземе Тайван със сила, предизвиквайки по-широк конфликт. Китай твърди, че самоуправляващият се остров е китайски и неговите кораби и военни самолети редовно патрулират близо до него.

В малко противопоставена дипломация китайският президент Си Дзинпин е домакин на лидерите на централноазиатските страни Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан за двудневна среща на върха в китайския град Сиан.

Г-7 обяви нови санкции срещу Русия и помощ за Украйна до 2024 г.

Г-7 обяви нови санкции срещу Русия и помощ за Украйна до 2024 г.

Затяга се контролът срещу заобикалянето на санкциите срещу Москва

Лидерите трябва да обсъдят усилията за укрепване на световната икономика и справяне с нарастващите цени, които притискат семействата и държавните бюджети по света, особено в развиващите се страни в Африка, Азия и Латинска Америка.

Официален представител на САЩ каза, че лидерите в събота ще издадат съвместно комюнике, подчертаващо общ подход към справянето с Китай, както и ще очертаят нови проекти в инициативата за развитие на глобалната инфраструктура на Г-7, която има за цел да предложи на страните алтернатива на китайските инвестиционни долари. 

Г-7 включва Япония, САЩ, Обединеното кралство, Франция, Германия, Канада и Италия, както и Европейския съюз.