Говорителят на военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат заяви, че страната няма да се сдобие със западни изтребители F-16 тази есен и през зимата на тази година.

Украинските медии цитират Игнат след негово участие в телевизионно предаване, където той е отговарял на въпроси за масираните руски атаки с ракети и безпилотни летателни апарати.

"За съжаление и това е вече очевидно, ние не можем да защитим Украйна с F-16 през есента и зимата на тази година, заяви Игнат, признавайки, че са се възлагали големи надежди на този самолет да стане част от противовъздушната отбрана на страната от руската агресия.

В същото време Игнат заявява, че "въпросът за обучение на нашите пилоти и персонал на практика е издигнат на ново ниво". "Ние разбираме, че нашите пилоти все пак ще бъдат обучавани в близко бъдеще в страни, които са част от авиационната коалиция и които ни предоставят тази подкрепа", каза представителят на ВВС на въоръжените сили на Украйна.

Украинската офанзива: Провал на американската тактика или недостиг на време и сили?

Украинската офанзива: Провал на американската тактика или недостиг на време и сили?

Защо въоръжените сили на Украйна все още не са пробили руската отбрана

По-рано украинският президент Володимир Зеленски и европейски чиновници заявяваха, че обучението на украински пилоти ще започне още през август месец, но този план явно ще се окаже нереалистичен. Миналата седмица CNN съобщи, че САЩ все още очаква от европейските си съюзници план за подготовка на украинските пилоти, който Вашингтон трябва официално да утвърди, преди да започне самото обучение. Washington Post писа, позовавайки се на високопоставени украински военни, че първата група от шест пилоти не може да завърши обучението си до лятото

Киев настоява, че трябва да получи западни изтребители възможно най-скоро. Американските, а и европейските лидери на считат обаче, че такива самолети могат да помогнат на протичащото в момента украинско контранастъпление.

Чехия дарява симулатори на F-16 за украинските пилоти

Чехия дарява симулатори на F-16 за украинските пилоти

Зеленски дори тества комплекса на практика