Нидерландия заяви в петък, че ще подпише 10-годишно споразумение за сигурност с Украйна за продължаване на военната подкрепа, помощ при възстановяване и подобряване на нейната киберзащита, предава "Ройтерс".

Споразумението ще бъде подписано скоро, което ще помогне на Украйна в продължаващата й борба срещу руската инвазия, каза външният министър Ханке Бруинс Слот.

"Без подкрепата на Запада, Украйна, каквато я познаваме, ще престане да съществува", каза Бруинс Слот. "Руската заплаха ще се приближи, оказвайки натиск върху стабилността и безопасността на нашия континент.

Г-7 подписа съвместна декларация на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли миналата година, като се ангажира да установи "дългосрочни ангажименти и споразумения за сигурност" с Украйна, които ще бъдат договорени двустранно.

Споразуменията ще обещават продължаване на предоставянето на военна помощ и подкрепа за развитието на отбранителната промишленост на Украйна, обучение на украински войници, споделяне на разузнавателна информация и сътрудничество и подкрепа за киберзащита.

Страните също незабавно ще проведат консултации с Киев, за да определят "подходящи следващи стъпки" в случай на "бъдеща руска въоръжена атака".

Оттогава повече от 30 държави са подписали декларацията.

Киев твърди, че споразуменията трябва да съдържат важни и конкретни ангажименти за сигурност, но споразуменията по никакъв начин няма да заменят стратегическата му цел за присъединяване към НАТО. Западният алианс разглежда всяка атака, предприета срещу един от неговите 31 членове, като атака срещу всички съгласно клаузата на член пет.

"Имаше спекулации, че като сключим достатъчно от тези споразумения, нямаме нужда от членство. Невярно. Нуждаем се от членство в НАТО", каза Игор Жовква, съветник по външните работи на украинския президент.

Германия и Франция подписаха споразумения за ангажименти за сигурност с Украйна, когато президентът Володимир Зеленски посети Берлин и Париж по-рано този месец.

През януари Великобритания стана първата страна, която подписа едно от споразуменията за сигурност с Украйна за срок от 10 години, дотогава Киев се надява да влезе в НАТО.

Лондон каза, че сделката формализира набор от подкрепа, която "е била и ще продължи да предоставя за сигурността на Украйна, включително споделяне на разузнавателна информация, киберсигурност, медицинско и военно обучение и индустриално сътрудничество в областта на отбраната".

Украйна е провела поне два кръга преговори по споразуменията с всички страни от Г-7, каза Жовква.

Повече от 10 държави са в активен етап на преговори или потенциално започват скоро, добави той.

Жовква посочи като "много важна" разпоредбата в британската сделка, според която могат да се проведат консултации в рамките на 24 часа за предоставяне на бърза и устойчива помощ.

Това, каза той, надхвърля "позорния" меморандум от Будапеща от 1994 г., според който Украйна получи "гаранции" за сигурност от Великобритания, Русия и Съединените щати в замяна на отказ от ядрени оръжия от нейна територия.

"Не искаме да повторим позорния опит от декларацията от Будапеща, която си остана само декларация", каза той.

Жовква каза, че няма нужда Украйна да бърза да договаря сделки. "Нямам нужда от 10 или 15 споразумения, сключени в рамките на една седмица. По-скоро бих искал същите тези 10 или 15 споразумения, дълбоко обмислени, добре договорени и с конкретни знаци за дългосрочна и разнообразна подкрепа за Украйна."

Украйна и Дания подписаха споразумение за сигурност

Украйна и Дания подписаха споразумение за сигурност

Киев подписа подобни споразумения с други страни от НАТО