Украйна и Дания подписаха споразумение за сигурност. Според съобщения в украинските медии, като част от този документ, Дания ще достави на Украйна изтребители F-16, боеприпаси, а също така ще провежда обучение на пилоти и ще поддържа самолетите, съобщава Би Би Си.

През 2024 г. Дания ще отдели най-малко 1,8 млрд. евро на Украйна.

Дания, която заедно с Нидерландия и Съединените щати е начело на коалиция за подпомагане на Украйна да създаде бъдещи военновъздушни сили, очаква да направи първата си доставка на изтребители F-16 за Украйна това лято, посочи още премиерът на скандинавското кралство Мете Фредериксен.

Средствата за новото дарение ще бъдат взети от фонд на стойност 7 милиарда крони, който скандинавската страна създаде за граждански, военни и бизнес дарения на Украйна през март миналата година.

По-рано Украйна подписа подобни документи с Великобритания, Германия и Франция. Те означават текуща подкрепа за Украйна във войната с Русия и помощ в случай на бъдещи военни конфликти - докато страната все още не е приета в НАТО.

Италия също съобщи, че е готова да подпише споразумение за сигурност с Украйна, за да помогне на Киев да укрепи своята отбранителна индустрия и да се бори с хибридни заплахи като кибервойната. Това обяви в четвъртък външният министър на страната Антонио Таяни.

Неотдавна подписаните споразумения с Франция и Германия продължават 10 години и включват ангажименти за доставка на повече оръжия и обучение на войници. Париж също така се ангажира да изпрати до 3 милиарда евро военна помощ на Украйна през 2024 г.

Швеция отделя още 680 млн. долара за Украйна

Швеция отделя още 680 млн. долара за Украйна

Това е най-големият пакет помощ за Киев, отпускан от страната