Дания обяви нов пакет от военна помощ за Украйна в размер на 1,7 милиарда крони (247,4 милиона долара), съобщава "Ройтерс".

Освен това тя призова съюзниците да увеличат даренията, за да помогнат на страната във войната ѝ с Русия.

С новия пакет размерът на общите дарения от Дания за Украйна ще достигне до 33,3 милиарда крони от началото на войната преди две години.

Дания е член на НАТО и е твърд поддръжник на Украйна и е сред най-големите дарители на военна помощ спрямо размера на икономиката си.

Холандия и Дания потвърдиха за САЩ и изпращането на F-16 на Украйна

Холандия и Дания потвърдиха за САЩ и изпращането на F-16 на Украйна

Дания: Дарението на изтребители е естествена следваща стъпка след обучението на пилоти

"Трябва да се подчертае, че ако Украйна иска да успее на бойното поле, трябва да получи повече дарения", подчерта премиерът Мете Фредериксен.

"В тази връзка продължаваме да правим допълнителни дарения с надеждата, че повече страни ще направят същото, не след шест или 12 месеца, а сега - когато нуждата е много, много голяма", изтъкна тя.

Дания, която заедно с Нидерландия и Съединените щати е начело на коалиция за подпомагане на Украйна да създаде бъдещи военновъздушни сили, очаква да направи първата си доставка на изтребители F-16 за Украйна това лято, посочи още Фредериксен.

Средствата за новото дарение ще бъдат взети от фонд на стойност 7 милиарда крони, който скандинавската страна създаде за граждански, военни и бизнес дарения на Украйна през март миналата година.

Дания се присъедини към други съюзници, като Великобритани и Германия, и при подписването на 10-годишно споразумение за сигурност с Украйна.

Дания забавя доставката на F-16 за Украйна

Дания забавя доставката на F-16 за Украйна

Първите шест самолета се очаква да пристигнат през второто тримесечие на 2024 г.