Холандия реши да не изпраща правителствена делегация в Пекин за Зимните олимпийски игри. Това съобщи Холандската радио- и телевизионна корпорация (NTK), позовавайки се на външното министерство на страната.

Основната причина е, че феновете от Холандия няма да могат да присъстват на спортното събитие. По-рано кралят Вилем-Александър заяви, че не възнамерява да ходи на Олимпиадата.

Освен това поради пандемията холандската страна почти няма възможност да провежда консултации с китайските власти, по време на които винаги се повдига темата за нарушенията на човешките права в Китай, допълва НТК.

И Канада обмисля бойкот на Зимната Олимпиада

И Канада обмисля бойкот на Зимната Олимпиада

Решението е политическо

Според властите на Холандия фактът, че нито кралят, нито правителствената делегация ще дойдат на събитието, няма нищо общо с обявения по-рано дипломатически бойкот от редица държави.

На 6 декември Съединените щати обявиха дипломатически бойкот на Олимпийските игри в Пекин през 2022 г., което включва отказ да разрешат на официални лица да пътуват до Китай. В Игрите обаче ще участват американски спортисти. Инициативата на САЩ беше подкрепена от Австралия, Великобритания и Канада.

САЩ обявяват бойкот на Зимната олимпиада в Пекин

САЩ обявяват бойкот на Зимната олимпиада в Пекин

Не се очаква пълен бойкот, което означава, че американските спортисти все още ще имат право да се състезават

XXIV зимни олимпийски игри ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 г., а Параолимпийските игри от 4 до 13 март.