Канадските власти разглеждат дипломатически бойкот на Олимпиадата в Китай, след като САЩ го обявиха. За това съобщи пред АП представителят на канадското външно министерство Кристел Шартран.

"Ние бяхме уведомени за решението на САЩ. Ще продължим да обсъждаме този въпрос с нашите партньори и съюзници", каза тя. Говорителят на външното министерство добави, че "Канада остава дълбоко загрижена за тревожните съобщения за нарушения на правата на човека в Китай".

Говорителят на Белия дом Джен Псаки заяви в понеделник, че Съединените щати са решили да организират дипломатически бойкот на предстоящите олимпийски игри в Китай. Тя потвърди, че Вашингтон вече е уведомил съюзници и партньори в чужбина за решението. Сега САЩ оставят на съюзниците да вземат свои собствени решения относно участие или неучастие в събитията в Китай по повод Олимпиадата, увери Псаки.

Белият дом потвърди политически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Белият дом потвърди политически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин през 2022 г.

Заради продължаващ геноцид на Китай и престъпления срещу човечеството

По-рано политици от Канада, Норвегия, САЩ, както и представители на почти 200 правозащитни организации от различни страни отправиха призиви за бойкот на Зимната Олимпиада в Китай.

Причината са масовите репресии, приписвани на официалните власти в Синдзян-Уйгурския автономен район. Пекин, както отбеляза през март говорителят на Министерството на външните работи Джао Лиджиан, категорично се противопоставя на политизирането на спорта от отделни държави и организации, които се опитват под лозунга за защита на правата на човека да нарушат големи състезания и да се намесват във вътрешните дела на други държави. Националният олимпийски комитет на САЩ, както каза през пролетта неговият ръководител Сюзън Лайънс, не подкрепя идеята за бойкот на игрите в Пекин.

XXIV Зимни олимпийски игри ще се проведат в Пекин от 4 до 20 февруари 2022 г. Столицата на КНР беше избрана за място на сесията на Международния олимпийски комитет в Куала Лумпур на 31 юли 2015 г.