Нидерландия обяви нови правила, ограничаващи износа на определено оборудване за производство на полупроводници. Те са в резултат на натиска от страна на САЩ да ограничи продажбата на технология за компютърни чипове на Китай, съобщава БиБиСи.

Правителството посочва, че действията са предприети от съображения за национална сигурност. Китайското правителство отговори, че решението не е в интерес на никоя страна и че ще повлияе на производството на чипове и веригите за доставка.

Мао Нинг, говорител на китайското външно министерство, подчерта, че Китай се противопоставя на злоупотребата с експортния контрол от страна на САЩ и използването на различни претексти, за да спечелят и принудят други страни да наложат технологична блокада срещу Китай.

САЩ са ангажирани в надпревара във въоръжаването с Китай за контрол върху доставките на полупроводници, особено определени компютърни чипове, използвани за суперкомпютри и изкуствен интелект. Такива чипове са създали индустрия за 500 милиарда долара, която се очаква да се удвои до 2030 г. Смята се, че който контролира веригите за доставки, мрежата от компании и държави, които произвеждат чиповете, държи ключа към това да бъдеш ненадмината суперсила.

През октомври миналата година САЩ наложиха широки експортни ограничения върху доставките на американски инструменти за производство на чипове в Китай, за да предотвратят използването на тяхната технология за укрепване на армията на Пекин.

За да бъдат обаче ефективни ограниченията на САЩ, е необходимо други ключови доставчици, като Нидерландия, да обединят усилията си с тях.

Според холандския министър на външната търговия и сътрудничеството за развитие, поради начина, по който определени чипове могат да бъдат използвани, те могат да дадат ключов принос за определени напреднали военни приложения.

Неконтролираният износ на стоки и технологии потенциално създава рискове за националната сигурност. Нидерландия носи допълнителна отговорност в това отношение, защото тази страна има уникална водеща позиция в тази област, добави Лизе Шрайнемахер.

Китай зове Япония да спре да налага контрол върху износа на чипове

Китай зове Япония да спре да налага контрол върху износа на чипове

Япония е пренебрегнала силната опозиция и мнението на Китай в индустрията