Нидерландското правителство разследва дали нелицензирани офиси са работили от името на китайското правителство в кралството, съобщи нидерландското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Говорител на министерството каза, че проучва въпроса след материал на RTL Nieuws, според който два такива офиса са изпълнявали различни функции, включително дистанционно подновяване на шофьорски книжки на китайски граждани.

Проучване от септември на базираната в Мадрид правозащитна група Safeguard Defenders казва, че китайските полицейски агенции са установили офиси в 21 държави и ги използват за да преследват политически цели в чужбина.

Китайското посолство не е отговорило на исканията за коментар.

"Сега проучваме какво се случва в тези офиси и когато имаме повече информация за това, можем да изберем подходящите действия", каза говорителят на Министерството на външните работи Максим Ховенкамп.

"Това, което е ясно е, че китайското правителство никога не ни е информирало за тези центрове по дипломатически канали, така че това ги прави незаконни по принцип", каза Ховенкамп.

RTL интервюира Ван Джиню, китайски дисидент в Нидерландия, който каза, че представители на един такъв офис в Ротердам са се опитали да го притиснат да се върне в Китай, като част от по-широка кампания за тормоз върху него.

Евролидерите се захванаха с Китай, балтийските страни искат трибунал срещу Русия

Евролидерите се захванаха с Китай, балтийските страни искат трибунал срещу Русия

Скандално уволнение на унгарския посланик в ЕС