Властите в Нидерландия съобщиха за близо 35 000 нови заразени с коронавирус в Холандия към петък сутринта. Това е с повече от 10 000 повече от предишния рекорд, поставен само ден по-рано. Включват се и всички данни, които липсваха в докладите в четвъртък поради технически грешки, съобщи nltimes.nl.

Средно по 63 281 теста бяха завършени всеки ден между 30 декември и 5 януари, с една трета повече от предходната седмица. Само на 5 януари са били проведени над 90 000 теста.

Припомняме, че Нидерландия, която през последните седмици бе в строг локдаун заради пандемията от коронавирус, ще отвори отново началните и средните училища на 10 януари, въпреки че броят на новозаразените остава висок. Това съобщи правителството на страната преди дни.

Нидерландия отваря училищата въпреки многото новозаразени

Нидерландия отваря училищата въпреки многото новозаразени

Занятията в университетите засега остават онлайн

Професионалните училища и университетите обаче няма да отворят отново врати, а ще имат онлайн занятия поне до 17 януари.

Миналата седмица нидерландските здравни власти съобщиха, че Омикрон се е превърнал в доминиращия вариант в страната. Инфекциите са намалели донякъде в сравнение с рекордните нива през ноември, но остават високи, като през последните 24 часа са регистрирани повече от 14 000 нови случая.

На 19 декември Нидерландия затвори всички магазини, освен тези от първа необходимост, както и ресторантите, фризьорските салони, фитнес залите, музеите и други обществени места. Остава в сила забраната за събиране на повече от двама души навън. Мерките ще бъдат преразгледани на 14 януари.

Най-малко до 14 януари Нидерландия влиза в строг локдаун

Най-малко до 14 януари Нидерландия влиза в строг локдаун

Решението е на премиера Марк Рюте

Срещу мерките в страната се проведоха и протести.