Нидерландия, която през последните две седмици е в строг локдаун заради пандемията от коронавирус, ще отвори отново началните и средните училища на 10 януари, въпреки че броят на новозаразените остава висок. Това съобщи правителството на страната, предаде Ройтерс.

От кабинета подчертаха, че приетите в болница пациенти са намалели значително след прилагането на ограничителните мерки през декември, които включваха затваряне на училищата една седмица по-рано от планираното за зимната ваканция.

"Отварянето е добра новина за учениците и е важно за тяхното развитие и психическо благополучие да могат да ходят на училище", заяви министърът на образованието Арие Слоб на пресконференция.

Професионалните училища и университетите обаче няма да отворят отново врати, а ще имат онлайн занятия поне до 17 януари.

Миналата седмица нидерландските здравни власти съобщиха, че Омикрон се е превърнал в доминиращия вариант в страната. Инфекциите са намалели донякъде в сравнение с рекордните нива през ноември, но остават високи, като през последните 24 часа са регистрирани повече от 14 000 нови случая.

На 19 декември Нидерландия затвори всички магазини, освен тези от първа необходимост, както и ресторантите, фризьорските салони, фитнес залите, музеите и други обществени места. Остава в сила забраната за събиране на повече от двама души навън. Мерките ще бъдат преразгледани на 14 януари.

30 арестувани в Амстердам при протест срещу COVID мерките

30 арестувани в Амстердам при протест срещу COVID мерките

Четирима полицаи бяха ранени