Нидерландски съд в петък отхвърли искане на правозащитни групи да нареди на страната да блокира целия износ на части за изтребители F-35, които може да попаднат в Израел, предава "Ройтерс".

Делото, започнато от правозащитни групи, включително нидерландското подразделение на Oxfam, последва решението на друг окръжен съд през февруари, че Нидерландия не може да изпраща части от F-35 на Израел поради опасения, че самолетите може да са замесени в нарушаване на международното хуманитарно право във войната в Газа .

Неправителствените организации твърдяха, че Нидерландия е спряла директния износ на части за Израел, но е продължила да доставя части за изтребители в САЩ и други страни. След това тези части могат да бъдат изпратени или използвани в самолети, предназначени за Израел, и това също трябва да бъде спряно съгласно по-ранната заповед.

Окръжният съд в Хага обаче заяви в прессъобщение, че тълкуването на решението от февруари от страна на неправителствените организации е твърде широко и Нидерландия спазва забраната за износ, както е наредено.

Докато Израел и Египет обсъждат примирие, израелски бомби убиха 25 души в Газа

Докато Израел и Египет обсъждат примирие, израелски бомби убиха 25 души в Газа

За първи път Израел допуска оттегляне от границата с Египет