Адвокатите на правозащитни организации поискаха от съда в Хага да нареди на нидерландската държава да блокира целия износ на части за изтребители F-35, които биха могли да попаднат в Израел, съобщава "Ройтерс".

Това важи и за части, изпратени в Съединените щати за изграждане на изтребители, предназначени за израелската армия.

Съдебното дело, започнато от групи за защита на правата, сред които нидерландският клон на Oxfam, произтича от решението на друг окръжен съд през февруари, че Нидерландия не може да изпраща части за F-35 на Израел поради опасения, че самолетите може да са замесени в нарушаване на международното хуманитарно право във войната в Газа.

Според адвокатите на правозащитните групи държавата е спряла директния износ на части за Израел, но продължава да доставя части за изтребители на САЩ и други страни, които след това се изпращат или използват в самолети, предназначени за Израел.

Нидерландски съд забрани износа на части за F-35 за Израел

Нидерландски съд забрани износа на части за F-35 за Израел

Държавата трябва да изпълни заповедта в рамките на седем дни

"Държавата трябва активно да предотврати части от Нидерландия да достигнат до Израел по заобиколен път", настоя адвокат Лисбет Зегвелд.

Адвокатите на нодерландската държава заявиха пред съда, че правозащитните групи са имали погрешно тълкуване на по-ранното съдебно решение и законната крайна дестинация на съставните части е била страната, в която се извършва производството, а не страната, в която може да завърши крайният продукт.

"При тези доставки Съединените щати са крайната дестинация", както се разбира от европейското законодателство, посочи адвокат Раймер Велдхуис и добави, че Нидерландия изпълнява по-ранното съдебно разпореждане.

Все още не е ясно кога съдът в Хага ще се произнесе по искането.

Правозащитници се опитват да блокират продажбата на части за самолети F-35 от Нидерландия за Израел

Правозащитници се опитват да блокират продажбата на части за самолети F-35 от Нидерландия за Израел

Те твърдят че Израел е използвал самолетите при атаки в Газа, които убиват цивилни.