Военновъздушните сили на Нигерия ще придобият 24 италиански щурмови самолета M-346 и десет хеликоптера AW-109 Trekker като част от стратегия за обновяване на ВВС. Това предаде агенция Ройтерс.

Говорителят на военновъздушните сили Олусола Акинбоева заяви, че екип, ръководен от началника на военновъздушния щаб на Нигерия маршал от авиацията Хасан Абубакар, се е срещнал с ръководители от италианската Leonardo S.p.A., производителят, в Рим. По думите му първите три самолета M-346 се очаква да бъдат доставени до началото на 2025 г., а следващите доставки ще продължат до средата на 2026 г.

Акинбоева поясни, че хеликоптерите Trekker също се очакват до началото на 2026 г. Той подчерта, че придобиването на M-346 и Trekker са ключови стъпки към обновяването на нигерийските ВВС. Говорителят на ВВС отбеляза и необходимостта от център за поддръжка в Нигерия, който да осигури дългосрочната поддръжка на машините.

Нигерия увеличи военните разходи през последните години, тъй като се бори да овладее атаките на въоръжени бандити на северозапад и 15-годишния ислямистки бунт срещу Боко Харам и провинция Западна Африка на Ислямска държава (ISWAP) на североизток.

През юни Нигерия получи доставка на два хеликоптера "Huey", в допълнение към двата Trekker, които вече придоби.

Десетки арестувани при антиправителствен протест в Нигерия

Десетки арестувани при антиправителствен протест в Нигерия

Полицията разпръсна демонстраните в столицата Абуджа със сълзотворен газ