Нигерийски съд пусна под гаранция бившия управител на централната банка на страната Годуин Емефиеле, който е обвинен в измама с обществени поръчки и е в ареста от юни. Това съобщава "Ройтерс".

Емефиеле се яви в съда, след като съдия Олукайоде Адении в понеделник нареди той да бъде освободен безусловно или да бъде изправен пред съда. Той е изправен пред 20 обвинения измама. Обвиненият банкер не се беше явявал в съда от август. "Трябва да има край на задържането без съдебен процес. Без повече приказки, с настоящото нареждам жалбоподателите да бъдат освободени под гаранция", каза съдията.

Съдът остави Емефиеле под гаранция при условие, че той предаде паспорта си на съда и адвокатите му го доведет отново там на 15 ноември за ново изслушване. Не е необходима парична гаранция за освобождаването му.

Процесът срещу него е в застой от август, когато службите за сигурност не успяха да го доведат в съда, за да се признае за виновен. Емефиеле, който не е коментирал публично случая, беше отстранен от президента Бола Тинубу на 9 юни и арестуван ден по-късно. Той подаде оставка през август, проправяйки пътя за назначаването на нов управител на централната банка Олайеми Кардосо през септември.

Призовават Великобритания да върне в Нигерия конфискувани от неин политик активи

Призовават Великобритания да върне в Нигерия конфискувани от неин политик активи

Иззетите от Джеймс Ибори средствата трябва да отидат за проекти в полза на хората от щата Делта