Парламентът на Никарагуа ратифицира договор за сътрудничество в Космоса с Русия, който също така разрешава изграждането на наземни станции за ГЛОНАСС, руска глобална навигационна система, създадена за да предложи алтернатива на американската GPS, отбелязват руски медии.

Никарагуа се очаква да използва системата, управлявана от руските аерокосмически отбранителни сили, за наблюдение на климатичните промени и предотвратяване на природни бедствия, с други думи, за мирни цели.

„Но администрацията на американския президент Барак Обама може да възприеме сателитната система в „предния двор" на САЩ само като предупреждение", посочва германското издание Deutsche Wirtschafts Nachrichten.

„По-рано руснаците изненадаха американците със снимки на американски шпионски сателити, предизвиквайки объркване сред американските военни. Движението на американския радарен спътник „Lacrosse" беше ясно документирано от Русия между 2005 и 2010 г.", отбелязва още германското издание.

През 2012 г. Никарагуа и Русия подписаха споразумение за космическо сътрудничество, включително за изграждането на наземни станции за ГЛОНАСС. Двете страни също така преговарят за сключването на оръжейна сделка, при която Никарагуа планира да купи изтребители МиГ-29 и патрулни катери от Русия.  

Руският проект ГЛОНАСС е стартиран в края на 1970-те години и в момента се състои от 28 спътника, включително 24 работещи. ГЛОНАСС определя местоположението и скоростта на обекти, намиращи се на сушата, в морето и във въздуха с точност един метър.