Никарагуа прекъсва дипломатическите отношения с Израел, като обявява правителството за "фашистко" и "геноцидно", съобщава "Ройтерс".

Причината за решението са атаките на Израел срещу палестински територии.

По-рано през деня Конгресът на нацията прие резолюция, изискваща от Никарагуа да предприеме действия по повод една година от войната в Газа.

Никарагуа иска Съдът в Хага да задължи Германия да спре оръжията за Израел

Никарагуа иска Съдът в Хага да задължи Германия да спре оръжията за Израел

Настоява да се отмени спирането на финансирането на Агенцията на ООН за палестинците

Конфликтът, заяви правителството на Никарагуа в изявлението си, "се разпростря срещу Ливан и сериозно заплашва Сирия, Йемен и Иран".

Близкият изток е в повишена тревога за по-нататъшна регионална ескалация, след като Иран изстреля бараж от ракети срещу Израел на 1 октомври. Иран подкрепи базираната в Ливан въоръжена групировка "Хизбула", която Израел беше насочил в поредица от скорошни смъртоносни атаки.

Съдът в Хага отхвърли иска на Никарагуа Германия да спре да изнася оръжия за Израел

Съдът в Хага отхвърли иска на Никарагуа Германия да спре да изнася оръжия за Израел

Съдът отказа да издаде каквито и да е разпореждания, като каза, че спрямо настоящите обстоятелства, не вижда причина за спешни мерки.

Иран също е съюзник на администрацията на президента на Никарагуа Даниел Ортега. 

Никарага по-рано вече защити палестинците срещу Израел.  

През април, Съдът в Хага отхвърли иска на Никарагуа Германия да спре да изнася оръжия за Израел.

Никарагуа обвини Берлин в нарушаване на международното хуманитарно право и Конвенцията за геноцида от 1948 г., тъй като продължава да снабдява Израел с оръжия. 

Испанският премиер призова международната общност да спре да продава оръжия на Израел

Испанският премиер призова международната общност да спре да продава оръжия на Израел

Педро Санчес осъди атаката на Израел срещу мироопазващите сили на ООН в Ливан

Редица държави изразиха гнева си от последните действия на израелската армия. 

Испанският премиер Педро Санчес призова международната общност да спре да продава оръжия на Израел. Санчес осъди атаката на израелските въоръжени сили срещу мироопазващите сили на ООН в Ливан.

Израелските сили са действали незаконно, като са стреляли по позиции, използвани от мироопазващите сили на ООН в Ливан, каза италианският министър на отбраната Гуидо Крозето в четвъртък. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън изрази дълбока загриженост относно ситуацията в Газа и конфликта в Близкия изток, подчертавайки, че Вашингтон прави всичко възможно, за да предотврати разпространението на тези конфликти. Блинкън подчерта, че САЩ също така са ангажирани с Израел, като наблягат на необходимостта от задоволяване на хуманитарните нужди на хората в Газа. Той добави, че Израел има право да се защитава от нападенията на "Хизбула", като същевременно трябва да се гарантира защитата на цивилните.

На 9 и 10 октомври израелските сили откриха огън по няколко позиции, използвани от мироопазващите сили на ООН в Южен Ливан. Инцидентите са част от засилващата се офанзива на Израел срещу Хизбула и предупрежденията към ливанските цивилни да не се връщат по домовете си в южната част на страната.