Никарагуа поиска от Международния съд да нареди на Германия да спре износа на оръжия за Израел, съобщава "Ройтерс".

Освен това страната настоява за отмяна на решението на Съда за спиране на финансирането на Агенцията на ООН за палестинските бежанци с мотива, че има сериозен риск от геноцид в Газа.

Посланикът на Никарагуа Карлос Хосе Аргуело Гомес заяви пред съда, че Германия е нарушила Конвенцията за геноцида от 1948 г., като е продължила да снабдява Израел с оръжия и след като Международният съд постанови, че е възможно Израел да е нарушил някои права, гарантирани от конвенцията, по време на нападението си срещу Газа.

Няма съмнение, че Германия е била напълно наясно със сериозния риск от извършване на геноцид в ивицата Газа, подчерта той.

Израел отхвърли обвиненията в геноцид и заяви, че има право да се защитава. Германски служители пък посочиха, че делото на МС не е оправдано.

Аргуело Гомес припомни, че съгласно Конвенцията за геноцида страни като Германия също имат задължението да предотвратяват геноцида.

Реакцията на Запада спрямо делото за геноцид срещу Израел

Реакцията на Запада спрямо делото за геноцид срещу Израел

Блинкън отхвърли твърденията на Южна Африка като неоснователни

Берлин ще представи своята страна в съда утре.

Германия е един от най-верните съюзници на Израел след нападението на "Хамас" на 7 октомври, при което бяха убити 1200 души.

Освен това тя е един от големите износители на оръжие за Израел - по данни на Министерството на икономиката през 2023 г. страната е доставила военно оборудване и оръжия за 326,5 милиона евро.

От 7 октомври над 33 000 палестинци са били убити при военната офанзива на Израел в Газа.

Делото на Никарагуа в Международния съд, известен още като Световния съд, се основава на делото за геноцид, заведено от Южна Африка срещу Израел.

Съдът в Хага призна правото на палестинците в Газа да бъдат защитени от геноцид
Обновена

Съдът в Хага призна правото на палестинците в Газа да бъдат защитени от геноцид

Палестинците са защитена група съгласно конвенцията за геноцида, каза съдът

През януари Международният съд постанови, че твърденията на Южна Африка, че Израел е нарушил някои права, гарантирани от Конвенцията за геноцида, по време на нападението си срещу Газа, са правдоподобни и нареди спешни мерки, включително призова Израел да спре всякакви потенциални актове на геноцид.

Основните спонсори на Агенцията на ООН за палестинските бежанци, сред които Съединените щати и Германия, спряха финансирането ѝ след обвинения, че около 12 от десетките хиляди палестински служители са заподозрени в участие в атаките от 7 октомври.

Оттогава Берлин възобнови частично финансирането за регионалната работа на агенцията в Йордания, Ливан, Сирия и Западния бряг.

Правителството обаче ще вземе решение за подкрепа за агенцията на ООН в Газа едва след преглед на текущото разследване на обвиненията.

Израел отхвърли обвиненията за геноцид на Южна Африка

Израел отхвърли обвиненията за геноцид на Южна Африка

Обвиненията представлявали силно изкривяване на реалността