Правният екип на Израел даде своя отговор в петък сутринта на обвиненията, повдигнати от Южна Африка пред Върховния съд на ООН. 

Южна Африка започна да представя делото си срещу Израел в Международния съд (МС) в четвъртък, обвинявайки страната в извършване на геноцид срещу палестинци в Ивицата Газа.

В документ от 84 страници, подаден в края на декември 2023 г., Претория твърди, че действията на Израел в Газа имат за цел да унищожат "значителна част от палестинската национална, расова и етническа група" в пряко нарушение на Конвенцията за геноцида от 1948 г. "Намерението да се унищожи Газа е било подхранвано на най-високо държавно ниво", каза Тембека Нгкукайтоби, адвокат от Върховния съд на Южна Африка, пред ICJ.

По време на изслушването Южна Африка представи множество видеозаписи, както и близо 9 страници цитати, които показват как високопоставени служители в израелското правителство и армия, призовават за пълното изтребване на "човешките животни в Газа".

Юридическият съветник на израелското външно министерство каза при откриването на втория ден от изслушванията, че Южна Африка в четвъртък е представила "силно изопачена история" с "подготвени" твърдения.

"Ако е имало актове на геноцид, те са били извършени срещу Израел", каза правният съветник на израелското Министерство на външните работи Тал Бекър, осъждайки твърдението на Южна Африка, че Израел няма право на самоотбрана срещу Хамас.

"Ако твърдението на жалбоподателя е, че на Израел трябва да бъде отказана възможността да защитава гражданите, абсурдният резултат е, че под прикритието на твърдения за геноцид този съд се опитва да спре Израел да защитава своите цивилни срещу организация, която преследва геноцидна програма срещу тях, ", каза Бекър.

Той каза, че Израел е поел ангажимент да спазва закона по време на войната, "но го прави в лицето на пълното презрение на Хамас към закона". Той твърди, че "ужасяващото страдание" на цивилни, както израелски, така и палестински, е резултат от стратегията на Хамас да се крие зад невинни.

Говорейки след Бекър, проф. Малкълм Шоу, британски учен юрист и експерт по правото на геноцида, който защитава Израел в Хага, отбеляза, че цивилните страдат във всички въоръжени конфликти "особено когато една страна атакува цивилни и не се интересува" от благосъстоянието на цивилните от собствената си страна.

"Не всеки конфликт е геноцид. Престъплението геноцид в международното право и съгласно Конвенцията за геноцида е уникално злонамерено проявление и стои самостоятелно сред нарушенията на международното право като зенита на злото, престъплението на престъпленията, върховно по нечестие", каза той.

"Ако твърденията за геноцид се превърнат в обичайна валута на въоръжени конфликти, където и да се случи, същността на това престъпление ще бъде загубена."

Газа не вижда промяна, въпреки обещанията на Израел за по-целенасочена фаза на войната

Газа не вижда промяна, въпреки обещанията на Израел за по-целенасочена фаза на войната

Цивилните жертви в региона продължат да се трупат

Шоу каза, че Южна Африка представя "изкривена картина" на коментарите, направени от израелски политици относно войната, за да се установи геноцидно намерение от страна на Израел, и посочи, че само политическите решения на малкия израелски военен кабинет и по-широкия кабинет по сигурността са от значение за определящи израелската политика във войната в Газа.

"Произвеждането на произволни цитати, които не са в съответствие с правителствената политика, е в най-добрия случай подвеждащо", каза Шоу.

Той цитира постоянни заповеди на израелската армия уточняващи необходимостта от разграничаване между военни и цивилни цели и многобройни коментари на министър-председателя Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант, които заявяват, че целта на войната е да се унищожи Хамас и че тя не е насочена срещу палестинския народ.

Южна Африка, която заведе дело в Международния съд (МС) през декември, поиска от съдиите в четвъртък да наложат спешни мерки, нареждащи на Израел незабавно да спре офанзивата.

Нетаняху: Израел воюва с "Хамас", не с палестинците

Нетаняху: Израел воюва с "Хамас", не с палестинците

Неговите коментари идват, когато Международният съд трябва да започне разглеждането на делото

Израел отхвърли обвиненията в геноцид като неоснователни и заяви, че Южна Африка е действала като емисар на терористичната група "Хамас", която се стреми да елиминира еврейската държава. В него се казва, че израелските отбранителни сили са насочени към терористите на "Хамас", а не към палестински цивилни, но че цивилните жертви в боевете са неизбежни, тъй като терористите действат сред населението.

Твърдението на Южна Африка, че Израел извършва геноцид срещу жителите на Газа, се основава до голяма степен на твърдението му, че подстрекателските коментари на висши израелски министри от кабинета, имащи думата относно политиката на война, демонстрират намерение да се убиват цивилни.

Техният случай обаче не представи доказателства за факти на място, които да подкрепят твърдението им за геноцидно намерение.

Израел се опитваше в петък да се бори с тези аргументи , като демонстрира, че всякакви крайни забележки не са повлияли на военната политика и реалността на бойното поле.

Израел също се очакваше да представи свидетелства от воденото от "Хамас" клане на 7 октомври, с което започна войната, когато около 3000 терористи нахлуха през границата по суша, въздух и море, убивайки около 1200 души и завладявайки над 240 заложници от всички възрасти.

Бруталните убийства, които предизвикаха войната, бяха до голяма степен игнорирани от Южна Африка и доказателствата от нападението ще бъдат използвани, за да се докаже, че Израел не е имал друг избор, освен да започне офанзивата.

Защитниците на Израел също така трябваше да подчертаят усилията, положени от израелската армия за предотвратяване на цивилни жертви, и доказателства, които показват, че "Хамас" е вградил своите военни съоръжения и бойци във, около и под всяка част от гражданската инфраструктура на Газа, като по този начин използва невинните жители на Газа като човешки щитове .

Презентацията на Южна Африка пренебрегна използването на гражданска инфраструктура от "Хамас" за военни цели, което според Израел е причината за голяма част от щетите върху палестинските цивилни, и до голяма степен пренебрегна съществуването на въоръжен конфликт, в който "Хамас" активно се бие във войната срещу израелските войски.

Израелски въздушен удар уби 11 в Газа

Израелски въздушен удар уби 11 в Газа

Израелското правителство казва, че полага големи усилия, за да защити цивилните

Съдът няма да определи дали Израел извършва геноцид. Вместо това ще прецени дали случаят на Южна Африка е достатъчно силен, за да приложи мерки за защита на палестинците от "по-нататъшни, тежки и непоправими щети", като например заповед за Израел да спре всички военни атаки, които нарушават конвенцията, включително удари, които убиват или нараняват палестинци и да улесни доставката на хуманитарна помощ в Газа. Решенията на МС са технически правно обвързващи за всички страни в съда, които включват Южна Африка и Израел, но изпълнението често може да бъде трудно, дори невъзможно.

Съветът за сигурност на ООН има правомощието да налага изпълнението на заповеди на МС. Въпреки това, нации с право на вето, като Съединените щати, могат да блокират или ограничат усилията на съвета, които се противопоставят на тяхната собствена политика или политиката на техните съюзници.

От началото на войната на 7 октомври Вашингтон наложи вето на многобройни усилия на Съвета за сигурност за установяване на прекратяване на огъня в Газа. САЩ са най-близкият съюзник на Израел.

ООН обвини Израел в систематично блокиране на хуманитарната помощ за Газа

ООН обвини Израел в систематично блокиране на хуманитарната помощ за Газа

Израел отхвърли обвиненията