Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху заяви в сряда, че страната му няма намерение да окупира за постоянно Газа или да разселва цивилното ѝ население.

Неговите коментари идват, когато Международният съд трябва да започне разглеждането на делото, заведено от Южна Африка за геноцид в Газа.

В изявление, публикувано на X, Нетаняху каза, че Израел се бори с терористите на "Хамас", а не с палестинското население.

Газа не вижда промяна, въпреки обещанията на Израел за по-целенасочена фаза на войната

Газа не вижда промяна, въпреки обещанията на Израел за по-целенасочена фаза на войната

Цивилните жертви в региона продължат да се трупат

"Ние го правим в пълно съответствие с международното право., написа той. Нашата цел е да изчистим Газа и да освободим нашите заложници. След като това бъде постигнато, Газа може да бъде демилитаризирана и дерадикализирана, като по този начин се създаде възможност за по-добро бъдеще както за Израел, така и за палестинците."

Изявлението на Нетаняху дойде само ден преди група международни съдии да започнат изслушването на аргументи "за" и "против" твърдението, че Израел е ангажиран с геноцид в кампанията си в Газа.

Припомняме, че Южна Африка заведе делото в Международния съд, върховният съд на ООН, въпреки яростната съпротива от Израел и САЩ.

От гледна точка на Вашингтон искът е безпочвен, контрапродуктивен и напълно лишен от каквато и да е фактическа основа, каза миналата седмица говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби.

Израел, който изпраща правен екип да се защитава в съда, също разкритикува случая.

Южна Африка даде Израел на Международния съд за геноцид

Южна Африка даде Израел на Международния съд за геноцид

Осъжда операцията в Газа

Южна Африка ще говори в четвъртък и ще бъде последвана от Израел в петък.

Жертвите в Газа са над 23 000,  а "Хамас" уби повече от 1200 души.