Южна Африка заведе дело в Международния съд, в което се твърди, че Израел извършва геноцид в Газа, съобщава BBC.

Съдът на ООН потвърди производството по предполагаеми нарушения на задълженията на Израел по Конвенцията за геноцида.

Израел категорично отхвърли обвинението като неоснователно.

"Израел отхвърля с отвращение кървавата клевета, разпространявана от Южна Африка", заявиха от външното министерство.

Международният съд, който е базиран в Хага, Нидерландия, е основният правен орган на ООН. Той урежда спорове между държави и дава консултативни становища по международни правни въпроси.

След подаването на молбата, южноафриканското президентство каза в изявление, че страната е длъжна да предотврати геноцида.

"Южна Африка е сериозно загрижена за тежкото положение на цивилни, попаднали в настоящите израелски атаки срещу ивицата Газа поради безразборното използване на сила и насилственото отстраняване на жители, се казва в съобщението. Освен това има текущи доклади за извършване на международни престъпления, като престъпления срещу човечеството и военни престъпления, както и доклади, че действия, отговарящи на прага на геноцид или свързани престъпления са били и все още могат да бъдат извършени в контекста на продължаващите кланета в Газа."

В документа от 84 страници се посочва, че действията и бездействията на Израел са геноцидни по характер, защото имат за цел да доведат до унищожаването на значителна част от палестинската национална, расова и етническа група.

В молбата се иска от Международния съд да се проведе изслушване следващата седмица и се изисква редица временни мерки да бъдат посочени от съда, включително Израел да прекрати всички военни действия в Газа.

Лиор Хаят, говорител на израелското министерство на външните работи, каза, че искът на Южна Африка е използване на Съда.

Той обвини Южна Африка, сътрудничи на терористична организация, която призовава за унищожаването на държавата Израел, отговорна е за страданието на палестинците в Ивицата Газа, като ги използва като жив щит и краде хуманитарната помощ от тях.

Южна Африка обмисля да затвори израелското посолство на територията си

Южна Африка обмисля да затвори израелското посолство на територията си

Правителството на ЮАР вероятно ще подкрепи предложението на опозицията

"Израел действа в съответствие с международното право и се бори само срещу терористичната организация "Хамас" и другите подобни, които си сътрудничат с "Хамас", каза Хаят.

"Израел даде да се разбере, че жителите на Ивицата Газа не са врагове и полага всички усилия да ограничи вредата за незамесените и да позволи на хуманитарната помощ да влезе в Ивицата Газа."

Припомняме, че Южна Африка от самото начало беше силно критична към военната операция на Израел в Газа.

В началото на ноември тя отзова всички свои дипломати от Израел. Израел от своя страна отзова посланика си от Претория.

Освен това националното събрание на Южна Африка гласува за прекратяване на всички дипломатически отношения с Израел, но правителството все още не е отговорило официално на гласуването.

Преди това Южна Африка подаде жалба до друг съд, Международния наказателен съд (МНС), във връзка с предполагаеми военни престъпления от Израел в Газа. МНС разследва и съди лица, обвинени в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Израел не признава МНС.

Настоящата война между Израел и "Хамас" започна на 7 октомври. Загинаха около 1200 израелци, а около 240 бяха взети за заложници от палестинската групировка.

Повече от 21 500 души са били убити в Газа. Те са предимно деца и жени, според управляваното от "Хамас" здравно министерство.

Южна Африка отзовава дипломати от Израел, за да прецени позицията си

Южна Африка отзовава дипломати от Израел, за да прецени позицията си

Южна Африка няма посланик в Израел