Управляващата в Южна Африка партия Африкански национален конгрес (АНК) заяви днес, че ще подкрепи парламентарно предложение за затваряне на израелското посолство в страната. Това съобщава "Ройтерс".

Опозиционата партия Борци за икономическа свобода ще направят по-късно днес предложението за спиране на всички дипломатически отношения с Израел в знак на солидарност с палестинския народ на фона на войната Израел-"Хамас" в Газа.

Силната подкрепа на Южна Африка за палестинците датира от дните на бившия президент Нелсън Мандела, като страната оприличава тежкото им положение на своето преди края на апартейда през 1994 г. Израел отхвърля сравнението.

Южна Африка отзовава дипломати от Израел, за да прецени позицията си

Южна Африка отзовава дипломати от Израел, за да прецени позицията си

Южна Африка няма посланик в Израел

"Африканският национален конгрес ще се съгласи с парламентарно предложение, което призовава правителството да затвори израелското посолство в Южна Африка и да преустанови всички дипломатически отношения с Израел, докато Израел не се съгласи на прекратяване на огъня", се казва в изявление на АНК.

Израелското посолство не отговори веднага на искане за коментар относно изявлението и парламентарния дебат. Израел и палестинската ислямистка групировка "Хамас", която управлява Газа, воюват активно повече от месец.

Предложението на опозицията в ЮАР е до голяма степен символично, тъй като зависи от правителството на Сирил Рамафоса дали да го приложи.

Световните реакции на израелското нахлуване в болницата Ал-Шифа

Световните реакции на израелското нахлуване в болницата Ал-Шифа

"Хамас" категорично отрича да използва болницата като команден пунк за военни цели

Президентът, който е лидер на АНК и високопоставени служители на външното министерство критикуваха ръководството на Израел поради военната му кампания срещу "Хамас". Освен това те призоваха Международния наказателен съд да ги разследва за потенциални военни престъпления.

Рамафоса повтори в сряда по време на държавно посещение в Катар, че Южна Африка се противопоставя на операцията на Израел в Газа, "особено тъй като сега е насочена към болници".

Южна Африка по-рано този месец отзова своите дипломати от Израел.

Израел отхвърли резолюцията на ООН за Газа

Израел отхвърли резолюцията на ООН за Газа

Докато Хамас продължава да държи заложници, подобни мерки са неподходящи