Израелски войници влязоха в най-голямата болница в Газа Ал-Шифа в сряда и претърсиха помещенията, след като Израел каза, че бойците на "Хамас" укриват комадни пунктове в тунели под съоръжението, обвинение, което палестинската групировка отрича.

"Шокиран съм от съобщенията за военни нападения срещу болницата Al-Shifa в Газа", написа Заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Мартин Грифитс в социалната мрежа X (бившият Twitter).

"Защитата на новородени, пациенти, медицински персонал и всички цивилни трябва да има предимство пред всичко останало. Болниците не са бойно поле", подчерта хуманитарният координатор на ООН.

Както бе съобщено по-рано, журналист който се намира в болницата каза на "Би Би Си", че израелската армия (IDF) разпитва хора в ал-Шифа и им е наредено да се съберат в двора на болницата.

Израелските военни казват, че провеждат "целенасочена операция". Те обвиняват "Хамас", че укрива команден пункт под сградата на болницата, което "Хамас" категорично отрича.

Ето и някои реакции на организации и държави относно боевете в Ал Шифа и други болници в Газа:

"Бомбардиране. Стрелба около болницата и вътре в болницата. Наистина е ужасно. И тогава разбрахме, че танковете се движат около болницата", каза доктор Ахмед Ел Мохалалати пред Ройтерс по телефона.

"Те просто паркираха пред спешното отделение на болницата. Около болницата бяха използвани всякакви оръжия. Насочиха се директно към болницата. Опитваме се да избягваме да сме близо до прозорците."

САЩ не подкрепя удари по болницата от въздуха и не искат да има престрелки в самата болница.

"Ние не подкрепяме удари по болницата от въздуха и не искаме да видим престрелка в болница, където невинни хора, безпомощни хора, болни хора, опитващи се да получат медицинска помощ, която заслужават, са хванати в кръстосания огън", Това каза говорителят на Съвета за национална сигурност.

Канада призова Израел да прояви сдържаност.

"Призовавам правителството на Израел да прояви максимална сдържаност", каза канадският премиер Джъстин Трюдо във вторник преди нападението. "Светът е свидетел на това убийство на жени, деца, бебета. Това трябва да спре."

Той каза още, че "Хамас" трябва да спре да използва палестинците като живи щитове и трябва да освободи всички свои заложници.

Израел твърди че извършва операцията с целенасочена прецизност.

"Въз основа на разузнавателна информация и оперативна необходимост силите на IDF провеждат прецизна и целенасочена операция срещу "Хамас" в определена зона в болница Шифа", се казва в изявление на Израелските отбранителни сили (ИДФ ) .

"Силите на IDF включват медицински екипи и говорещи арабски език, които са преминали специално обучение, за да се подготвят за тази сложна и чувствителна среда, с намерението да не бъдат причинени вреди на цивилните."

""Хамас"" категорично отрича да исползва болницата като команден пунк за военни цели.

"Приемането от Белия дом и Пентагона на фалшивия (израелски) разказ, твърдейки, че съпротивата използва медицинския комплекс Ал Шифа за военни цели, беше зелена светлина за окупатора (Израел) да извърши още кланета срещу цивилни", каза "Хамас"".

Израел уби няколко войници на Хамас в болницата ал-Шифа

Израел уби няколко войници на Хамас в болницата ал-Шифа

Израелското армейско радио съобщи, че петима бойци са били убити и че в комплекса Ал Шифа са намерени оръжия.