Израелски войници убиха няколко бойци на Хамас в началото на нападение срещу болницата Ал-Шифа в сряда, където хиляди палестински цивилни - пациенти, разселени хора и медицински персонал - бяха хванати в капан по време на седмици на битка, предава "Ройтерс".

Израел заяви, че е започнал атаката, защото Хамас има команден център под Ал Шифа и използва свързани тунели, за да прикрива военни операции и да държи заложници. Хамас отрича.

"Преди да влезем в болницата, нашите сили се сблъскаха с взривни устройства и терористични отряди, последваха боеве, в които терористите бяха убити", каза израелската армия, без да уточнява къде точно е станала престрелката.

Израелското армейско радио съобщи, че петима бойци са били убити и че в комплекса Ал Шифа са намерени оръжия.

Глобалните призиви за хуманитарно прекратяване на огъня се увеличиха през последните дни, тъй като Ал Шифа се превърна във фокуса на войната на Израел срещу Хамас и страховете нараснаха за хилядите хора, хванати в капан там.

По-рано в сряда д-р Мунир ал-Бурш, генерален директор на министерството на здравеопазването за ръководената от Хамас администрация в Газа, каза пред телевизия Ал Джазира, че израелските сили са нападнали западната страна на медицинския комплекс и смятат, че вътре е избухнала експлозия.

Хирургичните отделения и спешните отделения бяха нападнати първо, каза пред телевизионния оператор Мохамед Закут, директор на болниците в министерството.

Ройтерс не успя да потвърди независимо ситуацията в Ал Шифа.

В изявление Израелските отбранителни сили (IDF) казаха: "Въз основа на разузнавателна информация и оперативна необходимост, силите на израелската армия провеждат прецизна и целенасочена операция срещу Хамас в определена зона в болница ал-Шифа."

Говорителят на израелската армия подполковник Питър Лернер каза пред CNN, че болницата и комплексът са за Хамас "централен център на техните операции, може би дори биещото сърце и може би дори център на тежестта".

САЩ заявиха във вторник, че собственото им разузнаване подкрепя заключенията на Израел.

Хамас заяви в сряда, че съобщението на САЩ на практика е дало "зелена светлина" на Израел да нападне болницата. Групата заяви, че държи Израел и президента на САЩ Джо Байдън изцяло отговорни за операцията.

"Ние не подкрепяме удара по болница от въздуха и не искаме да видим престрелка в болница, където невинни хора, безпомощни хора, болни хора, опитващи се да получат медицинска помощ, която заслужават, са хванати в кръстосания огън. Болниците и пациентите трябва да бъдат защитени", каза в изявление говорител на Съвета за национална сигурност на Белия дом.

Израелските сили водят ожесточени улични битки срещу бойците на Хамас през последните 10 дни, преди да навлязат в центъра на град Газа и около Ал Шифа.

Израелските военни съобщиха в сряда, че двама войници са били убити в сражения в северната част на Ивицата Газа вчера, повишавайки до 48 броя на потвърдените израелски жертви от началото на наземната офанзива.

Израел се закле да унищожи Хамас като отмъщение за трансграничното нападение на екстремистите в Израел на 7 октомври. Израел твърди, че Хамас е убило 1200 души при буйството и е взело над 240 заложници.

На Западния бряг, отделен палестински анклав, който не се контролира от Хамас, министърът на здравеопазването на Палестинската администрация Май Алкайла каза, че Израел "извършва ново престъпление срещу човечеството, медицинския персонал и пациентите, като обсажда" Ал Шифа.

"Държим окупационните сили напълно отговорни за живота на медицинския персонал, пациентите и разселените хора в Ал Шифа", каза Алкайла в изявление.

Лекар в болницата Ал Шифа в Газа каза пред Ройтерс в сряда, че стрелбата е принудила персонала да стои далеч от прозорците за тяхната безопасност, докато израелските сили нападат комплекса.

Израел каза, че военните са започнали акцията, защото Хамас има команден център под болницата и използва свързани тунели за задържане на заложници, твърдение, което лекарят Ахмед Ел Мохалалати отрече.

"Бомбардиране. Стрелба около болницата и вътре в болницата. Наистина е ужасно да усетиш, че е много близо до болницата. И тогава разбрахме, че танковете се движат около болницата", каза той пред Ройтерс в телефонно интервю.

"Те просто паркираха пред спешното отделение на болницата. Около болницата бяха използвани всякакви оръжия. Насочиха се директно към болницата. Опитваме се да избягваме да сме близо до прозорците."

Хиляди пациенти, медицински персонал и разселени хора бяха хванати в капан по време на израелското нападение над Газа през последните пет седмици. Израел твърди, че е призовал цивилните да се предадат, заявявайки, че те са използвани от Хамас като живи щитове.

"Знаем, че това е лъжа", каза Мохалалати.

Докато Мохалалати описваше предстоящите опасности и влошаващите се условия в болницата, два пъти проехтяха изстрели, които не приличаха на размяна на стрелба.

"Една от стаите на пациента беше обстрелвана. Никой не беше ранен, но всички бяха ужасени", каза той.

Хамас: Израелската операция в Ал-Шифа е престъпление срещу човечеството

Хамас: Израелската операция в Ал-Шифа е престъпление срещу човечеството

В изявлението се казва, че в болницата е имало около 9 000 души - пациенти, медицински персонал и разселени хора