Най-малко 21 507 души са били убити на палестинската територия от избухването на войната с Израел преди почти 12 седмици. Toва съобщава АФП, като цитира данни на министерството на здравеопазването в управляваната от "Хамас" Газа.

187 са смъртните случая само за последните 24 часа, се казва в изявление на министерството.

55 915 души са били ранени в Газа по време на боевете.

Агенцията на ООН за палестинските бежанци обяви, че 308 души, търсещи подслон в техните съоръжения, са били убити по време на войната. Общо 1095 са били ранени, докато са намирали убежище в обекти на ООН.

Повече от 80 процента от 2,4-милионното население на Газа са били разселени, според данни на ООН.

Израел загуби около 1140 души, предимно цивилни, според данни на АФП, базирани на израелски източници. Около 250 заложници също са взети по време на атаката, повече от половината от които остават в плен според Израел.

Ситуацията в Газа е невъзможна за хората там, заяви шеф в ООН

Ситуацията в Газа е невъзможна за хората там, заяви шеф в ООН

Изключително силно е затруднено предоставянето на хуманитарна помощ

Невъзможна ситуация за хората в Газа и тези, които се опитват да им помогнат.

Така заместник-генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси и координатор на спешната помощ Мартин Грифитс определи текущата ситуация в ивицата Газа, в която продължава операцията на израелската армия. Това изключително силно затруднява възможността за предоставяне на хуманитарна помощ на нуждаещите се в светлината на увеличаващите се жертви и ранени в конфликта.

Кои са основните пречки пред предоставянето на хуманитарна помощ - постоянните бомбардировки, лошите комуникации, повредената пътна инфраструктура, случаи на обстрелване на конвои с хуманитарни пратки, както и забавяне на пропускателните пунктове.

Макрон призовава за "трайно прекратяване на огъня" в Газа

Макрон призовава за "трайно прекратяване на огъня" в Газа

Франция и Йордания ще работят за хуманитарна помощ в региона

"Мислите си, че доставката на помощи до Газа е лесно? Помислете отново. Има три нива на проверка преди камионите още да бъдат допуснати да влязат", написа Грифитс в социалната мрежа Х.

По думите му опашките на пунктовете са огромни, а немалко от продуктите и консумативите, част от хуманитарната помощ, не се допускат на границата.

В рамките на вчерашния ден 103 камиона са влезли в Газа от Египет, от които 80 с хуманитарна помощ и 23 с хранителни стоки. Според ООН това е недостатъчно, като преди началото на конфликта през границата дневно са минавали по средно 455 камиона със стоки.

Палестински фракции обсъждат в Бейрут войната в Газа

Палестински фракции обсъждат в Бейрут войната в Газа

Съпротива срещу еврейската агресия