Граничната зона между Ивицата Газа и Египет трябва да бъде под контрола на Израел. Това заяви в събота израелският премиер Бенямин Нетаняху, цитиран от "Ройтерс". 

Той прогнозира, че войната в палестинския анклав и на други регионални фронтове ще продължи още много месеци.

Нетаняху заяви още всякакво друго споразумение не би осигурило демилитаризацията, която Израел търси.

Израел заяви, че възнамерява да унищожи "Хамас" в Газа и да демилитаризира и дерадикализира територията, за да предотврати каквото и да е повторение на трансграничните убийства и отвличания от 7 октомври от палестинската въоръжена група, която предизвика войната.

"Войната е в разгара си. Ние се бием на всички фронтове. Постигането на победа ще изисква време. Както каза началникът на щаба, войната ще продължи още много месеци", каза Нетаняху.

Два военни пункта на Хамас унищожила израелската армия

Два военни пункта на Хамас унищожила израелската армия

Израелските танкове продължават в централната и южната част на Газа

Той добави рядка заплаха да атакува Иран директно през почти ежедневната размяна на огън през израелско-ливанската граница. "Ако "Хизбула" разшири войната, ще понесе удари, за които не е и предполагала - както и Иран", каза Нетаняху, без да дава подробности.

Две военни съоръжения, принадлежащи на радикалната ислямистка организация "Хамас", е унищожила израелската армия, стана ясно по-рано. И двата обекта се намират в Бейт Лахия в северната част на Ивицата Газа. Десетки бойци на "Хамас" също са били убити в град Газа, съобщиха военните в събота.

Израелската армия обяви и четиричасова пауза в боевете в лагер в Рафах в южната част на Ивицата Газа. Бойните действия там ще бъдат временно преустановени по хуманитарни причини, съобщи говорител на армията. Това се прави, за да се даде възможност на населението да се снабди с хранителни продукти.

Израел унищожи скривалище на лидер на "Хамас" в Газа

Израел унищожи скривалище на лидер на "Хамас" в Газа

Използвано от Яхия Синуар

Израелските танкове са продължили да навлизат в райони в централната и южната част на Ивицата Газа, имало е и силен въздушен и артилерийски огън. Атаките на изралеската армия от тази нощ и събота сутринта са били съсредоточени в Ал-Бурейдж, Хан Юнис и бежанския лагер Нусейрат. В петък израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви, че израелските войски са в процес на достигане до командни центрове и оръжейни складове на радикалната ислямска организация "Хамас".

Военните обявиха преди това, че са унищожили тунелен комплекс в град Газа, който се е намирал под къща, принадлежаща на един от ръководителите на Хамас в Ивицата Газа Яхия Синуар.