Израелски военни са открили и унищожили в град Газа едно от скривалищата на лидера на "Хамас" Яхия Синуар през последните седмици. Това съобщиха военните в петък вечерта, цитирани от JERUSALEM POST.

Разследването им разкри, че в сутеренния етаж на апартамент се намира шахта, където израелските сили откриха тунел, използван от палестинската групировка.

Шахтата под апартамента, където е отседнал Синуар, е дълга 218 метра и дълбока 20 метра в северната част на Ивицата Газа. 

Скривалището е построено и оборудвано така, че укриващите се да могат да останат в него и за по-дълъг период. 

Повече от 21 500 са жертвите в Газа

Повече от 21 500 са жертвите в Газа

55 915 души са били ранени от 7 октомври насам

Припомняме, че високопоставеният представител на "Хамас" Осама Хамдан заяви ден по-рано, че Израел е показал, че не е успял да освободи заложниците, държани в Газа, чрез "военен натиск".

Хамдан подчерта, че целта на Израел да елиминира "Хамас" "ще изчезне пред твърдостта на нашия народ и смелата съпротива".

Освен това представителят на "Хамас" отбеляза, че хуманитарната ситуация в северната част на Газа се влошава и че цивилните граждани "умират от глад".

Ситуацията в Газа е невъзможна за хората там, заяви шеф в ООН

Ситуацията в Газа е невъзможна за хората там, заяви шеф в ООН

Изключително силно е затруднено предоставянето на хуманитарна помощ

Повече от 21 500 са жертвите, а 55 915 души ранените в Газа, според палестински данни. 

Повече от 80 процента от 2,4-милионното население на Газа са били разселени, според данни на ООН.

Израел загуби около 1140 души, предимно цивилни, според данни на АФП, базирани на израелски източници. Около 250 заложници също са взети по време на атаката, повече от половината от които остават в плен според Израел.