Ожесточен израелски танков огън и бомбардировки по въздух поразиха Хан Юнис в ивицата Газа тази нощ. За това разказаха жители на анклава, цитирани от "Ройтерс".

Съобщава се за близо 200 убити в рамките на 24 часа в кампанията на Израел срещу бойците на "Хамас".

Самолети са извършили и поредица въздушни удари срещу лагера "Нусейрат" в централната част на Газа, твърдят медици и палестински журналисти.

Израелските сили нанасят удари по Хан Юнис в подготовка за очаквано по-нататъшно настъпление към главния град в южната част на анклава, части от който те превзеха в началото на декември.

Министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че войските достигат командните центрове на "Хамас" и оръжейните складове.

Повече от 21 500 са жертвите в Газа

Повече от 21 500 са жертвите в Газа

55 915 души са били ранени от 7 октомври насам

По-рано израелската армия докладва, че е разрушила тунелен комплекс в мазето на една от къщите на лидера на "Хамас" за Газа Яхя Синвар.

Дванадесет седмици след атаката на "Хамас" срещу израелски градове, при която бяха убити 1200 души, а 240 - взети за заложници, израелските сили опустошиха голяма част от ивицата Газа и продължават войната си, насочена към унищожаване на ислямистката групировка.

Почти всички от 2,3-милионното население на Газа са напуснали домовете си поне веднъж. Много от тях постоянно са в движение и често са принудени да търсят подслон в импровизирани палатки или под брезенти и найлонови чаршафи на открито.

Тясната крайбрежна ивица е дълга само 40 км, което я прави една от най-гъсто населените зони в света.

Здравните власти в Газа съобщиха, че е потвърдена смъртта на 187 палестинци при израелски удари за 24-часов период. С тях общият брой на жертвите нараства до 21 507 - около 1% от населението на Газа.

Ситуацията в Газа е невъзможна за хората там, заяви шеф в ООН

Ситуацията в Газа е невъзможна за хората там, заяви шеф в ООН

Изключително силно е затруднено предоставянето на хуманитарна помощ

Вчера Израел съобщи, че е улеснил доставките на достатъчно ваксини за почти 1,4 милиона души срещу различни заболявания, като полиомиелит, туберкулоза, хепатит, дифтерия, тетанус, магарешка кашлица и менингит.

Преносът на ваксината беше координиран с УНИЦЕФ и целта е да се предотврати разпространението на болести в анклава.

Газа почти изцяло зависи от храна, гориво и медицински консумативи отвън границите си, а Израел има ограничен достъп до южния край на ивицата. Международните агенции твърдят, че доставките, извършвани чрез израелски инспекции, покриват само малка част от нуждите на Газа.

Миналата седмица Израел се подчини на международния натиск да отвори втори пропускателен пункт, за който твърдеше, че ще удвои броя на камионите с доставки дневно до 200. По данни на ООН обаче едва 76 са успели да влязат в анклава в четвъртък, в сравнение с 500 в мирно време.

Говорител на израелското правителство вчера увери, че страната му не ограничава хуманитарната помощ и проблемът е с нейното разпространение в Газа.