Последните атаки на Израел срещу Газа убиха най-малко 151 души, включително 11 души в една къща, казаха палестински здравни служители в петък, докато хуманитарната служба на ООН обвини Израел, че блокира усилията му да изпрати помощ на север, предава "Ройтерс".

Жителите съобщават за продължаващ въздушен и земен огън от страна на Израел, който е подложен на нарастващ натиск да ограничи броя на цивилните жертви от войната си срещу бойците на "Хамас", които нападнаха Южен Израел на 7 октомври.

Израелското правителство казва, че полага големи усилия, за да защити цивилните, обвинявайки "Хамас", че умишлено ги използва като живи щитове и отклонява помощ, твърдения, които екстремистите отричат.

Здравните власти в Газа казаха, че 11-те души са били убити от един въздушен удар около зори в къща в Дейр ал-Балах, принадлежаща на семейство Фаяд, известно име в града.

Израел заяви, че не може да коментира без повече подробности. По-рано израелската армия съобщи, че нейните сили са убили десетки екстремисти в близкия Магази и в южния град Хан Юнис. Въоръжените крила на "Хамас" и други ислямисти от Ислямския джихад казаха, че техните бойци са удряли израелски танкове и булдозери с противотанкови ракети в няколко района, където Израел действа.

Палестински медици казаха, че друг палестинец е бил убит и няколко други са ранени при израелски удар, насочен към група хора на главен път между централните и южните райони на Газа.

От Нова година Израел обяви нова фаза във войната, заявявайки, че ще започне да изтегля силите си от северната половина на Ивицата Газа, където бяха разположени три седмици след като бунтовниците вилнеят в Южен Израел.

Хуманитарната служба на ООН заяви, че израелските власти блокират нейните усилия да помогне на хората, които са останали на север от страх, че екстремистите ще заграбят доставките.

ООН обвини Израел в систематично блокиране на хуманитарната помощ за Газа

ООН обвини Израел в систематично блокиране на хуманитарната помощ за Газа

Израел отхвърли обвиненията